Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Tribuna 2019

Slovenci po svetu | 20.02.2019, 18:27 Matjaž Merljak

V Celovcu bo jutri in v petek v organizaciji Krščanske kulturne zveze (KKZ) potekal letošnji gledališki in lutkovni festival Tribuna. To je tradicionalno gledališko srečanje, kjer nastopijo slovenske otroške in mladinske gledališke in lutkovne skupine s celotnega dvojezičnega območja.

Predstave so namenjene obiskovalcem od najmlajših do srednješolskih let. KKZ se pri tem projektu poveže z dvojezičnimi osnovnimi in srednjimi šolami ter organizira prevoz v Celovec, na predstave pa povabi tudi strokovnjake Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki izbirajo skupine za vseslovenska gledališka in lutkovna srečanja.

Jutri dopoldne bosta nastopili Otroška gledališka skupina Nenavadni KPD Šmihel in Starejša gledališka skupina SPD Bilka. Ob 19h bo v Jazz-klubu Kammmerlichtspiele nastopila Mlajša gledališka skupina KPD »Planina« Sele s predstavo Gustav. Gre za gledališki prikaz poezije Gustava Januša. Režiser je Michael Krištof-Kranzelbinder, mentorica pa Milena Olip.

V petek bodo nastopili Lutkovna skupina »Mladi Celovčani« SKD Celovec, Mlajša mladinska gled. skupina SPD Bilka Bilčovs, Otroška lutkovna skupina KPD Šmihel in Mladinska lutkovna skupina Danica. Ob 19. uri bo v Tischlerjevi dvorani predstava za mladino in odrasle. Mladinska gledališka skupina ŠTKGRA, KPD Šmihel se bo predstavila s sodobno gledališko predstavo V garderobi v režiji Alenke Hain pod mentorstvom Micke Opetnik. V njej se sooča z različnimi predsodki.

Več

Slovenci po svetu, Kultura
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...