Mateja Subotičanec
Jakob Čuk
Meta Potočnik
Tomaž Pavšič (foto: Matjaž Merljak)
Tomaž Pavšič

Umrl je Tomaž Pavšič

11.02.2019, 11:56 Matjaž Merljak

V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani je v soboto, 9. februarja 2019, po dolgi in hudi bolezni v 88. letu starosti umrl Idrijčan, profesor slovenščine, primorski kulturni delavec, publicist, politik in velik domoljub ter velik prijatelj Slovencev v Italiji Tomaž Pavšič.

Rodil se je 21. decembra 1931 v Otaležu, takorekoč vse življenje pa je deloval v Idriji, Tolminu, Ljubljani in tudi v Trstu. Bil je med prvimi primorskimi izobraženci, ki so se aktivno vključili v osamosvojitvene procese. Na volitvah aprila 1990 je sodeloval kot član Slovenske demokratične zveze v koaliciji demokratičnih strank združenih v DEMOS. Izvoljen je bil za poslanca v Zboru občin kot predstavnik idrijske občine v Skupščini Republike Slovenije. Leta 1991 je, takoj po 11-dnevni vojni za Slovenijo, v Aosti predaval o Sloveniji in njenem položaju. Tam ga je kot predstavnika nove republike Slovenije sprejel takratni papež Janez Pavel II. Leta 1993 je postal vicekonzul na Slovenskem generalnem konzulatu v Trstu. Bil je prvi slovenski predstavnik v Trstu, ki ga je imenovala nova država Slovenija in ni bil kader nekdanje SFRJ. Leta 1997 se je upokojil.

Vsa leta je sooblikoval tudi kulturno in društveno življenje na širšem Primorskem. Bil je glavni ustanovitelj, urednik in pisec pri idrijski reviji Kaplje, ki je veljala v svinčenih časih za eno najboljših slovenskih revij. Negoval je stike s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter bil, med drugim, od samega začetka leta 1991 član Svetovnega slovenskega kongresa.

Sodeloval je z Goriško Mohorjevo družbo in drugimi ustanovami, predvsem pa je bil nepogrešljiv na vsakoletnem romanju treh Slovenij na Svetih Višarjah, kamor je bil prav on prinesel prvo slovensko zastavo.

Bil je pobudnik postavitve spomenika Simonu Gregorčiču v Gorici in spominske plošče italijanskemu filmskemu ustvarjalcu Pier Paolu Pasoliniju v Idriji.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...