Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Vinko Ovijač (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Vinko Ovijač

Umrl je Vinko Ovijač

08.02.2019, 00:53 Matjaž Merljak

V četrtek, 7. februarja 2019, popoldne je v Cardinal Stepinac Village v St. John's Parku umrl Vinko Ovijač, star 97 let.

Rojen je bil v Trbojah pri Kranju. Pogreb bo v četrtek, 14. 2.: ob 10.00 rožni venec, ob 10.30 dopoldne sv. MAŠA v naši cerkvi sv. Rafaela v Merrylandsu in nato pogreb na slovenskem pokopališču sv Rafaela v Rookwoodu.

Leta 1958 je po trinajstih letih povojnega begunstva v Venezueli z družino prispel v Avstralijo. Dom so si ustvarili v Yagooni, Sydney. Že v Venezueli je občutil kulturno praznino in isto je občutil, ko je prispel v Avstralijo. Izvedel je, da se je želja Slovenskega društva Sydney, da bi ustanovili svoj dom, izblinila v nič, in da je med rojaki prevladovala velika malodušnost. V razočaranju je napisal pismo »Javni poziv Slovencem«, kar je februarja 1964 poslal za objavo v mesečnik Misli in kar je rodilo dolgoročne sadove.

Zbrala se je skupina ljudi, ki je, navdušena, da Slovenci dobijo svoj dom, ustanovila odbor »Akcija za dom«. Naloga »Akcije za dom« je bila zbirati denar za nakup zemljišča, na katerem se ustanovi slovenski dom. Prvih 50 funtov v novi sklad je daroval Vinko.

»Seme njegove besede je sicer počasi poganjalo, vendar so se le prikazale iz ne preveč rodovitne zemlje prve zelene bilke,« je takrat v Mislih zapisal sodelavec, Rudi Brežnik. Vinko je hodil prosit denarja od ene slovenske družine do druge in v naslednjih 5 letih ga je družina, ki ga je vedno podpirala, videla zelo malo doma. 1969. leta je bilo kupljeno zemljišče v Horsley Parku, kjer je na »slovenskem gričku« zrasel slovenski dom za rojake v Sydneyju in okolici.

Vinko je poleg predsedniškega, tajniškega in zaupniškega dela opravljal tudi druga dela: tedensko čistil stranišča, pomival okna, urejal vrt, nadzoroval gradbena dela, poleg tega pa vodil pisarniška dela – brez računalnika.

Vinko Ovijač je bil pionir, ki mu je bila do konca, kljub visokim letom in slabemu zdravju, slovenska skupnost globoko pri srcu. Njegovo dolgoletno neumorno in nesebično delo za skupnost vsekakor zapušča izreden pečat v zgodovini kluba in slovenske skupnosti nasploh.

Gospod Vinko, hvala za delo, hvala za vztrajnost. Vedno boste ostali žareča luč Slovencem v Sydneyju in v Avstraliji. Počivajte v miru!

Vinko Ovijač ob prejemu priznanja USZS leta 2007
Vinko Ovijač ob prejemu priznanja USZS leta 2007 © Stičišče avstralskih Slovencev

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...