Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Vinko Ovijač (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Vinko Ovijač

Umrl je Vinko Ovijač

Slovenci po svetu | 08.02.2019, 00:53 Matjaž Merljak

V četrtek, 7. februarja 2019, popoldne je v Cardinal Stepinac Village v St. John's Parku umrl Vinko Ovijač, star 97 let.

Rojen je bil v Trbojah pri Kranju. Pogreb bo v četrtek, 14. 2.: ob 10.00 rožni venec, ob 10.30 dopoldne sv. MAŠA v naši cerkvi sv. Rafaela v Merrylandsu in nato pogreb na slovenskem pokopališču sv Rafaela v Rookwoodu.

Leta 1958 je po trinajstih letih povojnega begunstva v Venezueli z družino prispel v Avstralijo. Dom so si ustvarili v Yagooni, Sydney. Že v Venezueli je občutil kulturno praznino in isto je občutil, ko je prispel v Avstralijo. Izvedel je, da se je želja Slovenskega društva Sydney, da bi ustanovili svoj dom, izblinila v nič, in da je med rojaki prevladovala velika malodušnost. V razočaranju je napisal pismo »Javni poziv Slovencem«, kar je februarja 1964 poslal za objavo v mesečnik Misli in kar je rodilo dolgoročne sadove.

Zbrala se je skupina ljudi, ki je, navdušena, da Slovenci dobijo svoj dom, ustanovila odbor »Akcija za dom«. Naloga »Akcije za dom« je bila zbirati denar za nakup zemljišča, na katerem se ustanovi slovenski dom. Prvih 50 funtov v novi sklad je daroval Vinko.

»Seme njegove besede je sicer počasi poganjalo, vendar so se le prikazale iz ne preveč rodovitne zemlje prve zelene bilke,« je takrat v Mislih zapisal sodelavec, Rudi Brežnik. Vinko je hodil prosit denarja od ene slovenske družine do druge in v naslednjih 5 letih ga je družina, ki ga je vedno podpirala, videla zelo malo doma. 1969. leta je bilo kupljeno zemljišče v Horsley Parku, kjer je na »slovenskem gričku« zrasel slovenski dom za rojake v Sydneyju in okolici.

Vinko je poleg predsedniškega, tajniškega in zaupniškega dela opravljal tudi druga dela: tedensko čistil stranišča, pomival okna, urejal vrt, nadzoroval gradbena dela, poleg tega pa vodil pisarniška dela – brez računalnika.

Vinko Ovijač je bil pionir, ki mu je bila do konca, kljub visokim letom in slabemu zdravju, slovenska skupnost globoko pri srcu. Njegovo dolgoletno neumorno in nesebično delo za skupnost vsekakor zapušča izreden pečat v zgodovini kluba in slovenske skupnosti nasploh.

Gospod Vinko, hvala za delo, hvala za vztrajnost. Vedno boste ostali žareča luč Slovencem v Sydneyju in v Avstraliji. Počivajte v miru!

Vinko Ovijač ob prejemu priznanja USZS leta 2007
Vinko Ovijač ob prejemu priznanja USZS leta 2007 © Stičišče avstralskih Slovencev

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.