Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Umrl je Mario Gariup

04.02.2019, 13:52 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost v Italiji je izgubila še enega izmed zadnjih Čedermacov. V petek, 1. februarja 2019, je po daljši bolezni v 79. letu starosti umrl župnik v Ukvah v Kanalski dolini Mario Gariup.

Kot piše na spletni strani petnajstdnevnika Dom, žalujejo Kanalska dolina, Benečija in vsa slovenska skupnost v Italiji. Pokojni je bil namreč zavedni slovenski duhovnik, publicist in kulturni delavec. V Primorskem biografskem leksikonu zanj najdemo oznako "buditelj Slovencev v Kanalski dolini".

Rodil se je 17. novembra leta 1940 v Topolovem, občina Grmek v Beneški Sloveniji. V duhovnika je bil posvečen 29. junija leta 1965. Eno leto je bil kaplan v župniji Pavia di Udine, nato pa župnik v Dordolli blizu Mužaca. Leta 1974 je postal župnik v Ukvah in Ovčji vasi v Kanalski dolini. Od leta 1999 je bil župnik tudi v Naborjetu in Lužnicah.

Vseskozi je skrbel, da se slovenski jezik ohrani v cerkvi in vasi. Bil je avtor številnih knjig o Kanalski dolini, zadnja izmed teh je leta 2014 izdano več kot 1000 strani obsežno delo z naslovom "Narod, ki izumira: 1.000 strani za 1.400 let zgodovine Slovencev v Kanalski dolini med Nemci, Furlani in Italijani". Bil je pobudnik in urednik periodičnega lista, župnijskega vestnika »Ukva«, zasnoval je tudi kulturni center »Lepi vrh« v Ukvah. Gariup bo v zgodovino Slovencev iz Italije ostal zapisan kot človek, ki je v časih raznarodovanja s številnimi pobudami slovenščino rešil pred izumrtjem.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...