Mateja Subotičanec
Jakob Čuk
Meta Potočnik

Umrl je Mario Gariup

04.02.2019, 13:52 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost v Italiji je izgubila še enega izmed zadnjih Čedermacov. V petek, 1. februarja 2019, je po daljši bolezni v 79. letu starosti umrl župnik v Ukvah v Kanalski dolini Mario Gariup.

Kot piše na spletni strani petnajstdnevnika Dom, žalujejo Kanalska dolina, Benečija in vsa slovenska skupnost v Italiji. Pokojni je bil namreč zavedni slovenski duhovnik, publicist in kulturni delavec. V Primorskem biografskem leksikonu zanj najdemo oznako "buditelj Slovencev v Kanalski dolini".

Rodil se je 17. novembra leta 1940 v Topolovem, občina Grmek v Beneški Sloveniji. V duhovnika je bil posvečen 29. junija leta 1965. Eno leto je bil kaplan v župniji Pavia di Udine, nato pa župnik v Dordolli blizu Mužaca. Leta 1974 je postal župnik v Ukvah in Ovčji vasi v Kanalski dolini. Od leta 1999 je bil župnik tudi v Naborjetu in Lužnicah.

Vseskozi je skrbel, da se slovenski jezik ohrani v cerkvi in vasi. Bil je avtor številnih knjig o Kanalski dolini, zadnja izmed teh je leta 2014 izdano več kot 1000 strani obsežno delo z naslovom "Narod, ki izumira: 1.000 strani za 1.400 let zgodovine Slovencev v Kanalski dolini med Nemci, Furlani in Italijani". Bil je pobudnik in urednik periodičnega lista, župnijskega vestnika »Ukva«, zasnoval je tudi kulturni center »Lepi vrh« v Ukvah. Gariup bo v zgodovino Slovencev iz Italije ostal zapisan kot človek, ki je v časih raznarodovanja s številnimi pobudami slovenščino rešil pred izumrtjem.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...