Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Evropsko pomoč najbolj ogroženim pomaga deliti tudi Slovenska Karitas

Slovenija | 22.02.2019, 15:27

Najbolj ogroženi v naši državi tudi letos lahko računajo na pomoč iz posebnega sklada Evropske unije. Nad tem pri nas bdi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je šlo v nakup dobrih 4.000 ton različnih izdelkov, kot so moka, testenine, riž, mleko, olje in konzervirana zelenjava. To med drugim pomagajo deliti pri Slovenske Karitas. O tem smo govorili s strokovno sodelavko Jano Flajs.

Koliko evropske pomoči prejme Slovenska Karitas in kje vse jo deli?

Ministrstvo za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti je lani iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim posameznikom in družinam Slovenski Karitas zagotovilo 1.955 ton različnih prehrambnih izdelkov. Pakete s hrano na Slovenski Karitas dopolnjujemo tudi s podarjeno hrano oziroma hrano, ki jo kupimo sami. Te je bilo v letu 2018 za 883 ton.

Lani je bilo razdeljenih več kot 572.000 paketov, ki jih prejelo nekaj manj kot 75.000 prejemnikov pomoči. Hrano smo razdeljevali v vseh slovenskih škofijah na več kot 300 razdelilnih mestih. Hrano so poleg zaposlenih razdeljevali tudi predvsem srčni prostovoljci Karitas, ki so odgovorni za posamezna razdelilna mesta. Ko so razdeljevali pakete, so uporabnikom nudili tudi pomoč v njihovih stiskah z nasveti, usmeritvami in podobno.

Kako so sestavljeni paketi?

Za vsako družino oziroma posameznika pripravimo pakete glede na njihove potrebe. Tako paketi poleg osnovne hrane vsebujejo še ostale izdelke, kot so higienski pripomočki, otroška hrana...

Kdo je upravičen do prejema pomoči?

Upravičenost ugotavljajo strokovni delavci na škofijskih Karitas in voditelji ali komisije na župnijskih Karitas, kjer so razdelilna mesta. Upravičenci svoje socialno-ekonomsko stanje dokazujejo z ustreznimi dokumenti, iz katerih je mogoče razbrati, da sodijo v ogrožene skupine. To so lahko odločba Centra za socialno delo, odločba o otroškem dodatku, odrezek pokojnine, plačilna lista... Izjemoma posamezniki oziroma družine lahko dobijo paket, ki ga imenujemo premostitveni paket, tudi brez teh dokazil. Povedati je samo treba, da gre za akutno stisko, ali je to stečaj, deložacija, naravna nesreča, morda so to neizplačane plače, zamude izplačil plač... Ob nadaljevanju prejemanja pomoči morajo prosilci seveda prinesti ustrezna dokazila.

Ogrožene skupine, ki so upravičene do prejema pomoči so: enostarševske družine, družine z mladoletnimi otroki, družine, kjer so starši prejemniki denarne socialne pomoči ali je vsaj eden od staršev brezposeln, posamezne osebe, ki prejemajo denarno socialno pomoč, prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja ali invalidskih pokojnin, brezposelni, starejši z nizkimi pokojninami, brezdomci. Pri vključevanju uporabnikov se upoštevajo tudi posebne okoliščine, kot so zadolženost, neurejene razmere za bivanje, bolezen, invalidnost ter ostale izredne razmere, ki niso predmet formalnih dokazil.

Slovenska Karitas bo letošnjo evropsko pomoč delila trikrat, kajne?

Letos bomo iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim prejeli 1.974 ton prehrambnih izdelkov. 15. februarja smo prejeli vse prehrambne izdelke prve faze dobave. Gre za 30 odstotkov celotne količine hrane, torej 592 ton. Sodelavci Slovenske Karitas že skrbijo za razvoz vseh prejetih artiklov iz centralnih skladišč na razdelilna mesta. Letos pričakujemo še dve dobavi: drugo v mesecu aprilu in tretjo v mesecu septembru. Seveda pa to ne pomeni, da lahko pridejo prejemniki po hrano samo trikrat na leto. Ta se deli mesečno, odvisno od posameznih župnijskih Karitas.

Kako pomembna je ta pomoč iz Evropske unije?

Žal v Sloveniji še vedno veliko ljudi živi pod pragom revščine. Zato so jim paketi hrane iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim, ki jih dobijo pri nas ali na Rdečem križu, zelo pomembni. Vemo, da so z revščino povezane tudi ostale stiske. Tako so ti paketi s hrano pogosto vstopna točka, da ljudje dobijo na Karitas še kakšno drugo pomoč, podporo ali nasvet, usmeritev... Še enkrat lahko poudarimo, da je pomoč v hrani pomembna. Pričakujemo, da se bo Operativni program za materialno pomoč najbolj ogroženim nadaljeval tudi po letu 2020.

Evropski parlament
Evropski parlament © EU

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Sociala, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...