Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Molitveni dan žensk Murska sobota (foto: splet)
Molitveni dan žensk Murska sobota

AVDIO: Svetovni molitveni dan žensk

Cerkev na Slovenskem | 01.03.2019, 05:17 Petra Stopar

V več kot 180 državah po svetu, tudi v Sloveniji, zaznamujemo svetovni molitveni dan žensk. Pobuda je prišla iz ZDA že pred 92 leti in je največje svetovno ekumensko gibanje, ki v osrčje molitve postavlja stiske žensk, mater in otrok. Vsako leto je priprava bogoslužij v ta namen dodeljena eni od držav in letos je to Slovenija.

Svetovni molitveni dan žensk že tradicionalno poteka po vsem svetu na prvi petek v marcu. Letos poteka pod geslom »Pridite, vse je pripravljeno!«. Besede so vzete iz Lukovega evangelija.

Vsako leto ženske iz ene države pripravijo ekumensko molitev. V njej predstavijo svojo deželo, lepote in stiske, za katere molijo vsi. Poleg tega pa tudi predlagajo projekt v podporo žensk, mater in otrok, za katerega prosijo za finančno podporo.

Vera Lamut s slovenskega pripravljalnega odbora, ki mu je bila že pred osmimi leti zaupana naloga za pripravo letošnjega molitvenega dne, je za naš radio naštela kraje, kjer bodo po Sloveniji potekala današnja bogoslužja: »Najprej bi omenila Rogaško Slatino, ker prvi svetovni molitveni dan je bil tam, potem Mursko Soboto, Maribor, Ljubljano, Velike Lašče, Koper in letos bo prvič bogoslužje tudi v Kamniku.«

In na kaj so se osredotočili pri pripravah na bogoslužje? »Po eni strani moraš govoriti o težavah, saj molimo o tem, kar je treba izboljšati. Po drugi strani pa ne bi bilo prav govoriti samo o težavah, saj Slovenija ni le to. Iskali smo torej neko ravnotežje. Upam, da nam je uspelo. Govorili smo o alkoholizmu, staranju prebivalstva, Romih, tudi o drugorazrednosti vernikov v komunističnih časih, vedno pa skušali najti tudi pozitivne stvari,« je povedala Lamutova.

Slovenski odbor je poskrbel tudi za izdajo posebne glasbene zgoščenke, ki jo krasi naslovnica molitvenega dne – delo umetnice Rezke Arnuš.

Podrobnejši razpored srečanj po slovenskih krajih:

Ljubljana: stolna cerkev svetega Nikolaja (Dolničarjeva 1, Ljubljana) ob 19h;

Rogaška Slatina, župnijska cerkev sv. Križa, ob 17:00;

Murska Sobota: Evangeličanska cerkev v Murski Soboti ob 18h;

Velike Lašče: župnijski dom Alojzija Grozdeta ob 18:30;

Koper: župnijska cerkev sv. Marka na Markovcu (Kvedrova 17) ob 19:45;

Maribor: kapela šolskih sester in Nadškofijske karitas Maribor (Strossmayerjeva 17) ob 17:30;

Kamnik: Kino klub v Domu kulture Kamnik (Fužine 10, Kamnik) ob 18h.

Več o molitvenem dnevu lahko slišite v posnetku zadnje oddaje Utrip Cerkve v Sloveniji, ko sta o pripravah in namenu dneva spregovorili Vera Lamut in Andreja Peček iz pripravljalnega odbora.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...