Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Postni čas (foto: Vatican News)
Postni čas

Postni čas – sprememba smeri

26.02.2019, 13:15 Marjana Debevec

V Vatikanu so dopoldne predstavili papeževo poslanico za letošnji postni čas na temo: Kajti stvarstvo nestrpno hrepeni po razodetju Božjih sinov. Gre za povabilo k spreobrnjenju. Gre za povabilo k spreobrnjenju, kar pomeni naučiti se spremeniti svoj odnos do drugih in do ustvarjenih bitij: od skušnjave, da bi nasitili svojo požrešnost, moramo preiti k sposobnosti ljubezni.

Postni čas ima smisel le v luči velike noči, je poudaril tajnik Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju msgr. Segundo Tejado Muñoz. »Tako je tudi z našim življenjem in vsemi problemi, ki jih živimo. Če nimamo pred očmi velike noči in tega, da lahko Bog vse stvari naredi nove, izgubimo bistvo postnega časa«.

Prefekt urada za služenje celostnemu človeškemu razvoju nadškof Peter Turkson pa je dodal, da je to prav bistvo papeževe poslanice: »Odrešenje človeštva in njegova osvoboditev od zla in greha izražata odrešenje celotnega stvarstva vsega zla, saj trpi zaradi greha človeštva«.

Vsako zlo ali dobro dejanje, ki ga človek stori, ima namreč posledice za vse stvarstvo. »Zato se moramo vsi spreobrniti, kar papež večkrat poudari. Spreobrnjenje pa pomeni spremeniti smer, da bi prišli do velike noč.« To spreobrnjenje v vključuje post, molitev in miloščina.

Izstopili naj bi iz nespameti živeti in kopičiti vse za nas same v utvari, da si zagotavljamo prihodnost, ki nam ne pripada. Tako bomo znova odkrili veselje Božjega načrta za stvarstvo in vsakega od nas, ki je v tem, da ljubimo Boga, svoje brate in sestre in ves svet ter v tej ljubezni najdemo svojo resnično srečo; med drugim v letošnji postni poslanici zapiše papež Frančišek.

Tukaj najdete prevod celotne papeževe poslanice za postni čas

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...