Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Postni čas (foto: Vatican News)
Postni čas

Postni čas – sprememba smeri

26.02.2019, 13:15 Marjana Debevec

V Vatikanu so dopoldne predstavili papeževo poslanico za letošnji postni čas na temo: Kajti stvarstvo nestrpno hrepeni po razodetju Božjih sinov. Gre za povabilo k spreobrnjenju. Gre za povabilo k spreobrnjenju, kar pomeni naučiti se spremeniti svoj odnos do drugih in do ustvarjenih bitij: od skušnjave, da bi nasitili svojo požrešnost, moramo preiti k sposobnosti ljubezni.

Postni čas ima smisel le v luči velike noči, je poudaril tajnik Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju msgr. Segundo Tejado Muñoz. »Tako je tudi z našim življenjem in vsemi problemi, ki jih živimo. Če nimamo pred očmi velike noči in tega, da lahko Bog vse stvari naredi nove, izgubimo bistvo postnega časa«.

Prefekt urada za služenje celostnemu človeškemu razvoju nadškof Peter Turkson pa je dodal, da je to prav bistvo papeževe poslanice: »Odrešenje človeštva in njegova osvoboditev od zla in greha izražata odrešenje celotnega stvarstva vsega zla, saj trpi zaradi greha človeštva«.

Vsako zlo ali dobro dejanje, ki ga človek stori, ima namreč posledice za vse stvarstvo. »Zato se moramo vsi spreobrniti, kar papež večkrat poudari. Spreobrnjenje pa pomeni spremeniti smer, da bi prišli do velike noč.« To spreobrnjenje v vključuje post, molitev in miloščina.

Izstopili naj bi iz nespameti živeti in kopičiti vse za nas same v utvari, da si zagotavljamo prihodnost, ki nam ne pripada. Tako bomo znova odkrili veselje Božjega načrta za stvarstvo in vsakega od nas, ki je v tem, da ljubimo Boga, svoje brate in sestre in ves svet ter v tej ljubezni najdemo svojo resnično srečo; med drugim v letošnji postni poslanici zapiše papež Frančišek.

Tukaj najdete prevod celotne papeževe poslanice za postni čas

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Pravičnost kot odsev Božje pravičnosti

V ljubljanski stolnici je bila sinoči tako imenovana rdeča maša, ki jo je za člane Akademskega društva pravnik, druge pravnike in študente prava ob začetku sodnega leta daroval novomeški škof dr. ...