Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Postni čas (foto: Vatican News)
Postni čas

Postni čas – sprememba smeri

26.02.2019, 13:15 Marjana Debevec

V Vatikanu so dopoldne predstavili papeževo poslanico za letošnji postni čas na temo: Kajti stvarstvo nestrpno hrepeni po razodetju Božjih sinov. Gre za povabilo k spreobrnjenju. Gre za povabilo k spreobrnjenju, kar pomeni naučiti se spremeniti svoj odnos do drugih in do ustvarjenih bitij: od skušnjave, da bi nasitili svojo požrešnost, moramo preiti k sposobnosti ljubezni.

Postni čas ima smisel le v luči velike noči, je poudaril tajnik Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju msgr. Segundo Tejado Muñoz. »Tako je tudi z našim življenjem in vsemi problemi, ki jih živimo. Če nimamo pred očmi velike noči in tega, da lahko Bog vse stvari naredi nove, izgubimo bistvo postnega časa«.

Prefekt urada za služenje celostnemu človeškemu razvoju nadškof Peter Turkson pa je dodal, da je to prav bistvo papeževe poslanice: »Odrešenje človeštva in njegova osvoboditev od zla in greha izražata odrešenje celotnega stvarstva vsega zla, saj trpi zaradi greha človeštva«.

Vsako zlo ali dobro dejanje, ki ga človek stori, ima namreč posledice za vse stvarstvo. »Zato se moramo vsi spreobrniti, kar papež večkrat poudari. Spreobrnjenje pa pomeni spremeniti smer, da bi prišli do velike noč.« To spreobrnjenje v vključuje post, molitev in miloščina.

Izstopili naj bi iz nespameti živeti in kopičiti vse za nas same v utvari, da si zagotavljamo prihodnost, ki nam ne pripada. Tako bomo znova odkrili veselje Božjega načrta za stvarstvo in vsakega od nas, ki je v tem, da ljubimo Boga, svoje brate in sestre in ves svet ter v tej ljubezni najdemo svojo resnično srečo; med drugim v letošnji postni poslanici zapiše papež Frančišek.

Tukaj najdete prevod celotne papeževe poslanice za postni čas

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...