Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: P. Cestnik: Kepa se je začela valiti po bregu...

Slovenija | 26.02.2019, 10:49 Marjana Debevec

Po srečanju predsednikov škofovskih konferenc na temo zaščite mladoletnih so se včeraj že sestali vodje vatikanskih uradov. Poudarili so, da je treba slediti papeževemu zgledu boja proti zlorabam in sicer tako, da najprej resnično prisluhnejo žrtvam. Vodje vatikanskih uradov so izpostavili še večjo vlogo laikov in delo za preventivo.

Zasedanje predsednikov škofovskih konferenc je bilo po besedah p. Branka Cestnika zelo produktivno, sprejeti so bili namreč ukrepi za preprečevanje zlorab in hitro odkrivanje storilcev ter pomoč žrtvam. »Kongregacija za nauk vere bo že začela pripravljati navodila, tako da bodo škofje imeli po vsem svetu enaka navodila. Nekakšen avtomatizem se bo sprožil v primeru zlorabe«, pojasnjuje p. Cestnik.

Večji poudarek bodo dali tudi vzgoji bodočih duhovnikov. »Tako se pričakuje več poudarka na psiho spolni vzgoji oz. zrelosti kandidatov za duhovništvo. Vprašanje razširjenosti homoseksualnosti bo treba razčleniti, poglobiti. Vendarle 80 odstotkov žrtve so dečki, torej gre za en pojav, ki je povezan s homoseksualnostjo in z njeno razširjenostjo znotraj duhovništva«.

Dela je po besedah p. Cestnika ogromno, vendar se je kepa začela kotaliti po bregu in spremembe se nam obetajo. »Dati ljudem možnost, da spregovorijo, nekako jih učiti spregovoriti, premagati ta strah. Verniki v svojem okolju bi morali biti med prvimi, ki to znajo zaradi žrtve, zaradi človeka«, poudarja p. Branko Cestnik, ki dodaja, da se bo v tej krizi Cerkev prenovila, družba pa bo dobila vzorec, kako ravnati.

Spremembe pričakujejo tudi v civilni pobudi Dovolj.je. Zdi se jim pomenljivo, da so žrtve dobile priložnost spregovoriti. Obenem pa so bile demonstracije na ulicah Rima očitni znak bojazni, da bo vse skupaj ostalo kot prej. Omenjena iniciativa v vatikanskem srečanju vidi veliko oporo in sporočilo, naj s svojim delom v Sloveniji nadaljuje.

Slovenska provinca Misijonske družbe lazaristov pa se je medtem odzvala na izjave člana civilne iniciative Dovolj.je Janeza Cerarja, ki je na nedavni tiskovni konferenci podal primer sobratove in svoje domnevne spolne zlorabe. Lazaristi pojasnjujejo, da je bil prvi primer obravnavan pravilno, kar so potrdile tudi višje instance. Glede Cerarjevega primera pa pravijo, da so ga povabili k razjasnitvi okoliščin, česar pa ni storil. Zato omenjenega dogodka ni bilo mogoče raziskati.

To je tudi sam potrdil, a dodal: »Ker so me izkušnje ob spremljanju Damjanovega primera izučile, v izjavi nisem opisal same zlorabe, ampak sem predstojnika prosil za razjasnitev okoliščin in zagotovilo poštenega postopka. Odgovora nikdar nisem prejel«, je dejal Cerar.

Preberite izjavo Misijonske družbe lazaristov

Ta boleča vprašanja, ki kot telo Cerkve prizadenejo vse vernike, lahko najprej pomagamo reševati z našo molitvijo.

OBJAVLJAMO IZJAVO CIVILNE INICIATIVE DOVOLJ.JE PO SREČANJU V VATIKANU

V civilni iniciativi Dovolj.je smo srečanju za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih z zanimanjem sledili. Sedaj od predstojnikov in odgovornih pričakujemo dejanja, ki bodo na strani žrtev in ne ščitila storilcev. Zdi se nam pomenljivo, da so žrtve dobile priložnost in spregovorile tako med srečanjem, kot tudi v pripravi na srečanje s pozivom vsem udeležencem, da prisluhnejo žrtvam,a hkrati so bile demonstracije na ulicah Rima očitni znak bojazni, da se bo vse skupaj poleglo in ostalo kot prej.

Zato vidimo pomembnost iniciative Dovolj.je, da nadaljuje s svojim delom. Srečanje nam je v veliko oporo pri našem delu, saj samo sporoča, da se iniciativa Dovolj.je s svojim prizadevanjem in poslanstvom v Sloveniji vključuje v prizadevanje v vsej Cerkvi. Zdelo se nam je pomembno, da je bilo mogoče srečanje spremljati neposredno. In opogumljajoče in kot korak odločnosti smo zaznali dejanja papeža Frančiška.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.