Nataša Ličen
Andrej Jerman
Marta Jerebič
Ena od žrtev spolne zlorabe (foto: Vatican news)
Ena od žrtev spolne zlorabe

Spokorno bogoslužje: Spolna zloraba je eno največjih ponižanj človeka

23.02.2019, 20:35 Marjana Debevec

Pred sklepom srečanja o zaščiti otrok in mladoletnih v Vatikanu so v soboto zvečer pripravili spokorno bogoslužje, med katerim je pričevala ena od žrtev spolnih zlorab. Papež pa je uvodoma molil, naj jim Bog usmiljenja podeli milost govoriti resnico in modrost, da bi razumeli, kjer so pogrešili.

Moški iz Latinske Amerike je pričeval, da je zloraba eno največjih ponižanj, ki jih človek lahko doživi. Z udeleženci srečanja je podelil osamljenost, na katero so obsojene žrtve, ki ne da bi to hoteli živijo dvojno življenje: eno vsebuje zlorabe, drugo pa se želi vrniti v čas preden so se dogajale. »Rad bi, da bi napadalci lahko doumeli, da v žrtvah ustvarjajo to razcepljenost, ki traja vse življenje.«

V spraševanje vesti je papež zbrane uvedel z naslednjimi besedami: »Vprašati se moramo, katera konkretna dejanja je treba narediti v krajevnih Cerkvah, pri članih škofovskih konferenc in v nas samih. To pa od nas zahteva, da iskreno pogledamo na situacijo v naših deželah«, je dejal Frančišek.

Predsednik škofovske konference iz Gane pa je v nagovoru opozoril na izdano zaupanje, ki jim je bilo kot škofom izkazano in zbrane obenem povabil, naj pogledajo, kaj lahko od sedaj naprej storijo drugače.

Zelo močno pa je bilo tudi zadnje sobotno predavanje dolgoletne mehiške novinarke, ki je spremljala zadnjih pet papežev. Škofom je dejala, da smo novinarji na njihovi strani in jih povabila, naj novic ne skrivajo, razen, če želijo zlorabe prikriti ter da naj žrtve postavijo na prvo mesto.

Mehiška novinarka Valentina Alazraki
Mehiška novinarka Valentina Alazraki © Vatican news

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...