Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Ena od žrtev spolne zlorabe (foto: Vatican news)
Ena od žrtev spolne zlorabe

Spokorno bogoslužje: Spolna zloraba je eno največjih ponižanj človeka

23.02.2019, 20:35 Marjana Debevec

Pred sklepom srečanja o zaščiti otrok in mladoletnih v Vatikanu so v soboto zvečer pripravili spokorno bogoslužje, med katerim je pričevala ena od žrtev spolnih zlorab. Papež pa je uvodoma molil, naj jim Bog usmiljenja podeli milost govoriti resnico in modrost, da bi razumeli, kjer so pogrešili.

Moški iz Latinske Amerike je pričeval, da je zloraba eno največjih ponižanj, ki jih človek lahko doživi. Z udeleženci srečanja je podelil osamljenost, na katero so obsojene žrtve, ki ne da bi to hoteli živijo dvojno življenje: eno vsebuje zlorabe, drugo pa se želi vrniti v čas preden so se dogajale. »Rad bi, da bi napadalci lahko doumeli, da v žrtvah ustvarjajo to razcepljenost, ki traja vse življenje.«

V spraševanje vesti je papež zbrane uvedel z naslednjimi besedami: »Vprašati se moramo, katera konkretna dejanja je treba narediti v krajevnih Cerkvah, pri članih škofovskih konferenc in v nas samih. To pa od nas zahteva, da iskreno pogledamo na situacijo v naših deželah«, je dejal Frančišek.

Predsednik škofovske konference iz Gane pa je v nagovoru opozoril na izdano zaupanje, ki jim je bilo kot škofom izkazano in zbrane obenem povabil, naj pogledajo, kaj lahko od sedaj naprej storijo drugače.

Zelo močno pa je bilo tudi zadnje sobotno predavanje dolgoletne mehiške novinarke, ki je spremljala zadnjih pet papežev. Škofom je dejala, da smo novinarji na njihovi strani in jih povabila, naj novic ne skrivajo, razen, če želijo zlorabe prikriti ter da naj žrtve postavijo na prvo mesto.

Mehiška novinarka Valentina Alazraki
Mehiška novinarka Valentina Alazraki © Vatican news

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...