Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović
Papež posluša nagovor Ghisonijeve (foto: Vatican news)
Papež posluša nagovor Ghisonijeve

Papež po drugem dnevu srečanja o zlorabah: Cerkev kot žena in mati

22.02.2019, 19:37 Marjana Debevec

Papež Frančišek je po drugem dnevu srečanja o zlorabah in po predavanju tajnice urada za laike, družino in življenje dr. Linde Ghisoni, nagovoril zbrane v sinodalni dvorani. Poudaril je, da je preko njenih besed spregovorila sama Cerkev.

"Ko smo k besedi povabili ženo, pri tem ni šlo za feminizem, saj slednji kmalu konča kot mačizem v krilu. Povabilo ženi, da je govorila o ranah Cerkve, je pomenilo povabiti Cerkev, da spregovori sama o sebi, o ranah, ki jih nosi.

Mislim, da je to korak, ki ga moramo odločno storiti: žena je podoba Cerkve, ki je žena, nevesta in mati. Gre za način. Brez tega načina bomo o Božjem ljudstvu govorili kot o organizaciji, mogoče sindikalni, vendar ne kot o družini, ki jo je rodila Mati Cerkev.

Logika misli dr. Ghisoni pa je bila prav logika matere, saj je svoj nagovor sklenila s pripovedjo o tem, kaj se zgodi, ko žena rodi otroka. To je ženska skrivnost Cerkve, ki je nevesta in mati.

Ne gre za to, da bi ženski morali dati vloge v Cerkvi – seveda je to dobro, vendar s trem ne bomo rešili problema – gre za to, žensko kot lik Cerkve vključimo v naše razmišljanje.

O Cerkvi moramo torej razmišljati tudi z merili ženske. Hvala za vaše pričevanje."

 

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...