Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Papež posluša nagovor Ghisonijeve (foto: Vatican news)
Papež posluša nagovor Ghisonijeve

Papež po drugem dnevu srečanja o zlorabah: Cerkev kot žena in mati

22.02.2019, 19:37 Marjana Debevec

Papež Frančišek je po drugem dnevu srečanja o zlorabah in po predavanju tajnice urada za laike, družino in življenje dr. Linde Ghisoni, nagovoril zbrane v sinodalni dvorani. Poudaril je, da je preko njenih besed spregovorila sama Cerkev.

"Ko smo k besedi povabili ženo, pri tem ni šlo za feminizem, saj slednji kmalu konča kot mačizem v krilu. Povabilo ženi, da je govorila o ranah Cerkve, je pomenilo povabiti Cerkev, da spregovori sama o sebi, o ranah, ki jih nosi.

Mislim, da je to korak, ki ga moramo odločno storiti: žena je podoba Cerkve, ki je žena, nevesta in mati. Gre za način. Brez tega načina bomo o Božjem ljudstvu govorili kot o organizaciji, mogoče sindikalni, vendar ne kot o družini, ki jo je rodila Mati Cerkev.

Logika misli dr. Ghisoni pa je bila prav logika matere, saj je svoj nagovor sklenila s pripovedjo o tem, kaj se zgodi, ko žena rodi otroka. To je ženska skrivnost Cerkve, ki je nevesta in mati.

Ne gre za to, da bi ženski morali dati vloge v Cerkvi – seveda je to dobro, vendar s trem ne bomo rešili problema – gre za to, žensko kot lik Cerkve vključimo v naše razmišljanje.

O Cerkvi moramo torej razmišljati tudi z merili ženske. Hvala za vaše pričevanje."

 

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...