Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
Papež posluša nagovor Ghisonijeve (foto: Vatican news)
Papež posluša nagovor Ghisonijeve

Papež po drugem dnevu srečanja o zlorabah: Cerkev kot žena in mati

22.02.2019, 19:37 Marjana Debevec

Papež Frančišek je po drugem dnevu srečanja o zlorabah in po predavanju tajnice urada za laike, družino in življenje dr. Linde Ghisoni, nagovoril zbrane v sinodalni dvorani. Poudaril je, da je preko njenih besed spregovorila sama Cerkev.

"Ko smo k besedi povabili ženo, pri tem ni šlo za feminizem, saj slednji kmalu konča kot mačizem v krilu. Povabilo ženi, da je govorila o ranah Cerkve, je pomenilo povabiti Cerkev, da spregovori sama o sebi, o ranah, ki jih nosi.

Mislim, da je to korak, ki ga moramo odločno storiti: žena je podoba Cerkve, ki je žena, nevesta in mati. Gre za način. Brez tega načina bomo o Božjem ljudstvu govorili kot o organizaciji, mogoče sindikalni, vendar ne kot o družini, ki jo je rodila Mati Cerkev.

Logika misli dr. Ghisoni pa je bila prav logika matere, saj je svoj nagovor sklenila s pripovedjo o tem, kaj se zgodi, ko žena rodi otroka. To je ženska skrivnost Cerkve, ki je nevesta in mati.

Ne gre za to, da bi ženski morali dati vloge v Cerkvi – seveda je to dobro, vendar s trem ne bomo rešili problema – gre za to, žensko kot lik Cerkve vključimo v naše razmišljanje.

O Cerkvi moramo torej razmišljati tudi z merili ženske. Hvala za vaše pričevanje."

 

Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak) Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je msgr. Oskar Simčič

V Gorici je včeraj umrl starosta slovenskih duhovnikov, nekdanji škofov vikar za Slovence in nadškofijski kancler msgr. Oskar Simčič. Mnogi se ga spominjajo z veliko hvaležnostjo, njegov naslednik ...