Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Lojze Grozde (foto: ARO)
Lojze Grozde

Obhajamo obletnico najdenja bl. Alojzija Grozdeta

23.02.2019, 00:05 Petra Stopar

Na današnji dan, 23. februarja, mineva 76 let od najdenja trupla blaženega mučenca Alojzija Grozdeta v dolini Vejeršce pod gradom na Mirni. V čast blaženemu bo ob 18. uri v farni cerkvi na Mirni sveta maša. V nedeljo novomeška škofija vabi na prvi pohod po poti blaženega Alojzija Grozdeta in mučencev Mirnske doline.

Kot je zapisal mirnski župnik Robert Hladnik, smo vabljeni, da čez dan obiščemo kraj Grozdetove mučeniške smrti in najdenja. V molitvi pa se spomnimo tudi tistih otrok, ki so ga našli in vseh, ki so truplo odpeljali do Šentruperta in ga tam pokopali.

Ob 17.30 bo molitev križevega pota in ob 18.00 sv. maša v cerkvi. S tem se bomo po Hladnikovih besedah pridružili tudi papeževi želji – moliti za mir. Po maši bodo še litanije bl. Alojzija in blagoslov z mučenčevimi relikvijami ter počastitev le teh.

Jutri, 24. 2., škofija vabi na pohod od Mirne do Šentruperta, ki se bo začel po sveti maši ob 10.30, pod župnijsko cerkvijo Sv. Janeza Krstnika na Mirni. Pot bo romarje vodila čez tri spominske postaje, ki so pomembne za razumevanje hudega medvojnega trpljenja in mučeniških smrti nekaterih junaških osebnosti, ki so se, tako ali drugače, zoperstavile revolucionarnemu terorju na območju Mirnske doline med letoma 1942 in 1943.

Prva postaja bo križ v dolini Vejeršce pri Mirni, prizorišče Grozdetove smrti, naslednja bo cerkev Sv. Frančiška Ksaverija na Veseli Gori, kjer vstajenja čakajo župnik Franc Nahtigal, kaplan Franc Cvar in bogoslovec Janez Hočevar, nazadnje pa se bodo na pokopališču v Šentrupertu spomnili še pobitih desetih članov Mavsarjeve družine.

Pot je lahka, pretežno asfaltna in dolga približno 13 km. Pohod se začne in konča na Mirni in bo skupaj trajal predvidoma do štiri ure, so sporočili s škofije Novo mesto.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...