Jure Sešek
Jakob Čuk
Alen Salihović

AVDIO: Zapleti zaradi frekvenc na območju meje z Italijo prizadeli tudi Radio Ognjišče

20.02.2019, 14:58

Naša država razmišlja o tožbah proti Italiji. Pritisniti želi na radijske postaje pri zahodnih sosedih, ki s svojim oddajanjem motijo frekvence slovenskih radijskih postaj. Na ministrstvu za javno upravo se zavedajo, da gre za skrajen korak, a pojasnjujejo, da vsi dozdajšnji ukrepi niso zalegli. Vseeno upajo, bo prišlo do kakšnega sestanka, ki bo prinesel ustrezno rešitev. Kot dodajajo, brez spoštovanja mednarodnih sporazumov, ki urejajo to področje, ne gre.

Težave zaradi motenja frekvenc italijanskih radijskih postaj ob meji s Slovenijo niso nove. Trajajo že od osamosvojitve naše države. Slovenija se jih je v preteklosti lotila na različne načine, želela je priti naproti zahodni sosedi, a ni bila uspešna. "Država je pravzaprav poskušala delovati prek Mednarodne telekomunikacijske zveze in tudi prek Evropske unije. Tudi na bilateralni način se je poskušala dogovoriti z Italijo, na kakšen način bomo uporabljali frekvenco v obmejnem pasu. Prav tako je vlada pred sedmimi leti ustanovila medresorsko delovno skupino z namenom urejanja radiofrekvenčnega spektra z italijansko republiko," je spomnil Uroš Svete z ministrstva za javno upravo. "Dejstvo je, da je italijanska republika zelo ambivalentna v odnosu do Mednarodne telekomunikacijske zveze. Dejstvo je tudi to, da se ne drži sporazuma Ženeva 84, ko gre za radijske postaje, znotraj katerega bi morala frekvence, ki jih uporablja, priglasiti v tako imenovani master register. Istočasno bi morala dati komentarje na druga takšne priglasitve," je dodal Svete. Ker se Italija ne želi pogovarjati, bi Slovenija lahko potegnila drastične poteze. "V tem primeru gre predvsem za zunanjepolitično vprašanje," je poudaril Svete, ki je vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za informacijsko družbo.

Za še večjo zmedo so poskrbele radijske postaje pri zahodnih sosedih, ki so lani začele množično vlagati tožbe proti slovenskim radijskim postajam, tudi proti Radiu Ognjišče. Zaradi zapletov s frekvencami ste tako od 13. februarja naprej prizadeti tudi nekateri naši poslušalci na Primorskem, posebej na območju, ki ga je pokrival signal oddajnika na Sveti Gori. "Država Slovenija, ki je lastnica frekvenc, nam je v izogib visokih finančnih bremen ob tožbi dodelila drugo frekvenco, s katero pa ne moremo zagotoviti enakega pokrivanja kot s prejšnjo. Žal so nastale nove velike sive cone, po drugi strani pa se je slišnost na nekaterih področjih z novo lokacijo in frekvenco celo izboljšala. Zaplete s slišnostjo se trudimo odpraviti, tako da bodo posledice nesmiselnih zapletov kar najmanjše," je pojasnil Izidor Šček, vodja tehnične službe na Radiu Ognjišče, na katero se lahko obrnete za več informacij.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Radijski utrip , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...