Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Silvestra Sadar

AVDIO: Zapleti zaradi frekvenc na območju meje z Italijo prizadeli tudi Radio Ognjišče

20.02.2019, 14:58

Naša država razmišlja o tožbah proti Italiji. Pritisniti želi na radijske postaje pri zahodnih sosedih, ki s svojim oddajanjem motijo frekvence slovenskih radijskih postaj. Na ministrstvu za javno upravo se zavedajo, da gre za skrajen korak, a pojasnjujejo, da vsi dozdajšnji ukrepi niso zalegli. Vseeno upajo, bo prišlo do kakšnega sestanka, ki bo prinesel ustrezno rešitev. Kot dodajajo, brez spoštovanja mednarodnih sporazumov, ki urejajo to področje, ne gre.

Težave zaradi motenja frekvenc italijanskih radijskih postaj ob meji s Slovenijo niso nove. Trajajo že od osamosvojitve naše države. Slovenija se jih je v preteklosti lotila na različne načine, želela je priti naproti zahodni sosedi, a ni bila uspešna. "Država je pravzaprav poskušala delovati prek Mednarodne telekomunikacijske zveze in tudi prek Evropske unije. Tudi na bilateralni način se je poskušala dogovoriti z Italijo, na kakšen način bomo uporabljali frekvenco v obmejnem pasu. Prav tako je vlada pred sedmimi leti ustanovila medresorsko delovno skupino z namenom urejanja radiofrekvenčnega spektra z italijansko republiko," je spomnil Uroš Svete z ministrstva za javno upravo. "Dejstvo je, da je italijanska republika zelo ambivalentna v odnosu do Mednarodne telekomunikacijske zveze. Dejstvo je tudi to, da se ne drži sporazuma Ženeva 84, ko gre za radijske postaje, znotraj katerega bi morala frekvence, ki jih uporablja, priglasiti v tako imenovani master register. Istočasno bi morala dati komentarje na druga takšne priglasitve," je dodal Svete. Ker se Italija ne želi pogovarjati, bi Slovenija lahko potegnila drastične poteze. "V tem primeru gre predvsem za zunanjepolitično vprašanje," je poudaril Svete, ki je vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za informacijsko družbo.

Za še večjo zmedo so poskrbele radijske postaje pri zahodnih sosedih, ki so lani začele množično vlagati tožbe proti slovenskim radijskim postajam, tudi proti Radiu Ognjišče. Zaradi zapletov s frekvencami ste tako od 13. februarja naprej prizadeti tudi nekateri naši poslušalci na Primorskem, posebej na območju, ki ga je pokrival signal oddajnika na Sveti Gori. "Država Slovenija, ki je lastnica frekvenc, nam je v izogib visokih finančnih bremen ob tožbi dodelila drugo frekvenco, s katero pa ne moremo zagotoviti enakega pokrivanja kot s prejšnjo. Žal so nastale nove velike sive cone, po drugi strani pa se je slišnost na nekaterih področjih z novo lokacijo in frekvenco celo izboljšala. Zaplete s slišnostjo se trudimo odpraviti, tako da bodo posledice nesmiselnih zapletov kar najmanjše," je pojasnil Izidor Šček, vodja tehnične službe na Radiu Ognjišče, na katero se lahko obrnete za več informacij.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Radijski utrip , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak) Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak)

Romanje na Višarje kljub dežju, deloma na daljavo

Na Svete Višarje sta včeraj vabila Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov na 33. Romanje treh Sloveniji. Zaradi zelo slabega vremena je bil okrnjen tako program kot tudi ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...