Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Rok Mihevc

Zlorabe: Organizacijski odbor se bo srečal z združenji žrtev

18.02.2019, 14:35 Marta Jerebič

Dolžnost, odgovornost in transparentnost. Na te tri besede se bodo predsedniki škofovskih konferenc osredotočili, ko bodo od četrtka do nedelje v Vatikanu razpravljali na temo spolnih zlorab in predvsem o zagotavljanju varnega okolja v Cerkvi za mladoletne. Iz Slovenije se bo srečanja udeležil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

V času zasedanja se bo v okolici Vatikana na protestih zbralo več združenj žrtev. Z njimi se bo organizacijski odbor srečal že pred dogodkom, je sporočil moderator zasedanja p. Federico Lombardi. Kraja in časa ne bodo objavili, za zdaj pa ni predvideno, da bo na njem prisoten tudi papež.

Novinarji postali del rešitve

Član organizacijskega odbora, malteški nadškof Charles Scicluna, se je medijem zahvalil za zanimanje za to temo. »Vedno se me dotakne stavek iz filma V žarišču, ko novinarji spoznajo, da so ravno tako del sistema, a pozneje postanejo del rešitve. Zato menim, da se moramo zahvaliti vsem medijem, ki so pomagali Cerkvi, da se je zavedla problema, in ki so zgodbe številnih žrtev prinesli na dan.«

Zasedanje bo v četrtek s kratkim nagovorom odprl papež Frančišek.

Sicer pa bo na programu vsak dan pričevanje žrtve spolnih zlorab. Nekatere bodo osebno prisotne, druge so poslale videoposnetek.

Sledili bodo trije nagovori, med katerimi bo na primer mehiška dopisnica iz Vatikana govorila, kako bi morala Cerkev ob takih primerih komunicirati z ljudmi.

V soboto zvečer bo spokorno bogoslužje, v nedeljo dopoldne sveta maša. Papež bo imel nagovor po njej.

Vse to, razen dela po skupinah, bo Vatikan neposredno prenašal prek svojega YouTube kanala, vzpostavil pa je tudi spletno stran, kjer bodo zbrani nagovori in bo služila za transparentnost te tematike v prihodnje.

Če kdo pričakuje, da bo tridnevno srečanje rešilo vse probleme, bo namreč razočaran. »Pomembno bo to, kar po sledilo potem,« je na novinarski konferenci poudaril nadškof Scicluna.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...