Marjan Bunič
Miha Močnik
Andrej Šinko

Zlorabe: Organizacijski odbor se bo srečal z združenji žrtev

18.02.2019, 14:35 Marta Jerebič

Dolžnost, odgovornost in transparentnost. Na te tri besede se bodo predsedniki škofovskih konferenc osredotočili, ko bodo od četrtka do nedelje v Vatikanu razpravljali na temo spolnih zlorab in predvsem o zagotavljanju varnega okolja v Cerkvi za mladoletne. Iz Slovenije se bo srečanja udeležil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

V času zasedanja se bo v okolici Vatikana na protestih zbralo več združenj žrtev. Z njimi se bo organizacijski odbor srečal že pred dogodkom, je sporočil moderator zasedanja p. Federico Lombardi. Kraja in časa ne bodo objavili, za zdaj pa ni predvideno, da bo na njem prisoten tudi papež.

Novinarji postali del rešitve

Član organizacijskega odbora, malteški nadškof Charles Scicluna, se je medijem zahvalil za zanimanje za to temo. »Vedno se me dotakne stavek iz filma V žarišču, ko novinarji spoznajo, da so ravno tako del sistema, a pozneje postanejo del rešitve. Zato menim, da se moramo zahvaliti vsem medijem, ki so pomagali Cerkvi, da se je zavedla problema, in ki so zgodbe številnih žrtev prinesli na dan.«

Zasedanje bo v četrtek s kratkim nagovorom odprl papež Frančišek.

Sicer pa bo na programu vsak dan pričevanje žrtve spolnih zlorab. Nekatere bodo osebno prisotne, druge so poslale videoposnetek.

Sledili bodo trije nagovori, med katerimi bo na primer mehiška dopisnica iz Vatikana govorila, kako bi morala Cerkev ob takih primerih komunicirati z ljudmi.

V soboto zvečer bo spokorno bogoslužje, v nedeljo dopoldne sveta maša. Papež bo imel nagovor po njej.

Vse to, razen dela po skupinah, bo Vatikan neposredno prenašal prek svojega YouTube kanala, vzpostavil pa je tudi spletno stran, kjer bodo zbrani nagovori in bo služila za transparentnost te tematike v prihodnje.

Če kdo pričakuje, da bo tridnevno srečanje rešilo vse probleme, bo namreč razočaran. »Pomembno bo to, kar po sledilo potem,« je na novinarski konferenci poudaril nadškof Scicluna.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc) Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc)

Ali Bog bolje razume latinsko?

Papež je nedavno izdal apostolsko pismo Varuhi tradicije - Traditionis Custodes. Gre za motuproprij o rabi rimskega bogoslužja, veljavnega do prenove leta 1970. Že takrat del občestva sprememb, ...