Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Theodore McCarrick (foto: Vatican news)
Theodore McCarrick

Noben škof, čeprav vpliven, ni nad zakonom Cerkve

18.02.2019, 10:36 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v soboto iz duhovniškega stanu razrešil nekdanjega washingtonskega nadškofa in kardinala Theodorja McCarricka. Spoznan je bil za krivega spolne zlorabe mladoletnih in mlajših odraslih ter zlorabe vodilnega položaja ter zakramenta svete spovedi, zaradi česar je deležen najvišje kazni, ki jo cerkveno pravo predvideva za duhovnika. Kardinalski naziv je izgubil že julija lani. 88-letni McCarrick je najvišji cerkveni dostojanstvenik v sodobnem času, ki je zaradi svojih dejanj razrešen iz duhovniškega stanu.

Noben škof, čeprav vpliven, ni nad zakonom Cerkve, je ob izključitvi iz duhovniškega stanu nekdanjega kardinala Theodorja McCarricka dejal predsednik ameriške škofovske konference.

Po besedah kardinala Daniela DiNarda je McCarrickova izključitev iz duhovniškega stanu jasno znamenje, da se nobena zloraba ne bo več tolerirala. Papežu se je zahvalil za takšno odločitev, ki je usmerjena v zdravljenje rane spolnih zlorab.

Predsednik ameriške škofovske konference je ob tem žrtve pozval, naj prijavijo zlorabe in stopijo v stik tako s civilnimi oblastmi kot škofijskimi predstavniki, da bodo nadaljevali pot sprave, na kateri je laizacija McCarricka le majhen korak med neštetimi, ki jih je še treba narediti.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...