Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Dijaki predstavljajo prihodnjim dijakom program šole, ki jo obiskujejo (foto: Tomaž Kos)
Dijaki predstavljajo prihodnjim dijakom program šole, ki jo obiskujejo

"Kam greš pa ti na informativce?"

14.02.2019, 12:30 Rok Mihevc

Izbira fakultete je pomembna odločitev za vsakega dijaka, zato so informativni dnevi odlična priložnost za spoznavanje s šolo, ter prvi stik s študentskim življenjem, ki jih čaka v bodoče. Jutri in v soboto bodo zato na vseh srednjih šolah, v dijaških domovih, na fakultetah, višjih strokovnih šolah in na akademijah v Sloveniji informativni dnevi.

Zasebni visokošolski zavodi se lahko odločijo tudi drugače. Nekateri visokošolski in višješolski zavodi bodo organizirali tudi več informativnih dni, pa tudi individualne informativne pogovore. V teh dveh dneh bodo na ogled tudi dijaški/študentski domovi, ki imajo dneve odprtih vrat.

Na voljo sta le dva dneva in zato je število šol, ki jih lahko obiščete v tem času, omejeno. Zato se dobro pripravite (morda z vprašanji, ki jih je prispeval Dijaskisvet.si?) in obiščite le tiste, ki so vaši resni favoriti. Saj veste, ni neumnih vprašanj, so le neumni odgovori. Nekaj šol se je predstavilo tudi na Radiu Ognjišče. Prisluhni, kaj ponujajo!

Ekonomska šola na Roški

Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma

Šolski center Škofja Loka

Dijaški dom ŠC Škofja Loka

Fakulteta za poslovne vede Katoliškega inštituta

Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje

Predstavila se nam je Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje – šola za vse, ki ste radovedni, vedoželjni in ustvarjalni. Nahaja se v senci starih platan, obkrožena z raznolikim rastlinjem šolskega parka. Najljubše učilnice dijakov? Odpravite se na sprehod po šolskem parku ali po pisanih šolskih hodnikih. Dijaki pridobivajo splošna in strokovna znanja, ki jih pogosto zelo uspešno pokažejo tudi na številnih tekmovanjih doma in v tujini. Šola je zagotovo mnogim mladim drugi dom, nihče ne ostane neopažen ali prezrt, vsak lahko pokaže svoje zmožnosti. V oddaji so sodelovali: dijaki: Borut Pustatičnik, Miha Drolc, Anja Knez, Alex Borak, študenta: Janja Palko in Tim Čurči, Bernarda Reberšek Natek, ravnateljica Višje strokovne šole in Štefanija Kos Zidar, ravnateljica Srednje poklicne in strokovne šole in hkrati direktorica zavoda Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

Ravnateljica Višje strokovne šole Bernarda Reberšek Natek in ravnateljica Srednje poklicne in strokovne šole štefanija Kos Zidar
Ravnateljica Višje strokovne šole Bernarda Reberšek Natek in ravnateljica Srednje poklicne in strokovne šole štefanija Kos Zidar © Osebni arhiv
Fakulteta za poslovne vede Katoliškega inštituta je s strani države akreditirana ustanova, zato so njene diplome popolnoma enakovredne vsem diplomam slovenskih državno financiranih fakultet. Kot del mednarodno uglednega sistema katoliškega šolstva, pa so marsikje v tujini še bolj cenjene. Vsi bodoči dodiplomski, magistrski ali doktorski študenti managementa, ekonomije oz. poslovnih ved: če si želite osebne obravnave, ne pa postati del mase rutinsko obravnavanih sošolcev; če želite pridobiti uporabno sodobno znanje in ne zgolj papirja, ki ga imenujemo "diploma" in če želite med študijem razviti samozavestno osebnost in ne trpeti zatiranja osebne svobode, potem ste vabljeni na študij na Fakulteto za poslovne vede Katoliškega inštituta! V oddaji je sodeloval doc. dr. Zoran Vaupot, dekan Fakultete za poslovne vede Katoliškega inštituta.

Dekan Fakultete za poslovne vede Katoliškega inštituta doc. dr. Zoran Vaupot
Dekan Fakultete za poslovne vede Katoliškega inštituta doc. dr. Zoran Vaupot © Osebni arhiv
Šolski center Škofja Loka o utripu na njihovi šoli: učimo se za življenje, učimo se čutiti, oblikovati, obdelovati les (in sebe), razvijamo svojo ustvarjalnost, razvijamo svojo osebnost. V oddaji sta sodelovala Milan Štigl, ravnatelj (ŠC Škofja Loka Srednja šola za lesarstvo) in mag. Mojca Šmelcer, ravnateljica SŠS.

Ravnatelj ŠC Škofja Loka Srednja šola za lesarstvo Milan Štigl
Ravnatelj ŠC Škofja Loka Srednja šola za lesarstvo Milan Štigl © Osebni arhiv
Šolski center Škofja Loka pa je predstavil tudi svoj dijaški dom. V oddaji sta sodelovali svetovalna delavka Mojca Jezeršek in vzgojiteljica Vida Cankar.

Gostili smo Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma. V studio smo povabili direktorja centra biotehnike in turizma Toneta Hrovata in ravnateljico kmetijske šole in biotehniške gimnazije Vido Hlebec.

Predstavila se nam je tudi Ekonomska šola na Roški. V oddaji so sodelovali profesorica Zdenka Sušec, Neli Merkužič, Tena Pečaver in Jan Lazič.

 

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...