Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Papež z zaročencema (foto: Vatican news)
Papež z zaročencema

»Gospod, daj nama vsakodnevno ljubezen!«

14.02.2019, 10:51 Marjana Debevec

Obhajamo god sv. Valentina, priprošnjika proti telesnim slabostim. Pod vplivom angleških in francoskih navad pa se je ta dan mednarodno uveljavil kot dan zaročencev in zaljubljencev.

Cerkev na Valentinovo želi predvsem osvetliti lepoto zakonske zveze. Vilma in Dani Siter iz društva Družin in življenje celo pravita, da je treba krščanski zakon predstaviti tako, da bo vsak zahrepenel po njem. Zato v nekaterih župnijah pripravljajo srečanja za mlade in blagoslov zaročencev. Zaročenci in zakonci iz koprske škofije se bodo v nedeljo že tradicionalno zbrali na Črnem Kalu, kjer bo sveto mašo daroval upokojeni koprski škof Metod Pirih.

Tudi papež Frančišek se večkrat sreča z zakonci in z mladimi, ki se pripravljajo na zakon. Leta 2014 je ob godu sv. Valentina na Trgu sv. Petra zbral več kot 20 tisoč zaročencev iz 28 držav sveta. Povabil jih je k dokončnim odločitvam. »Dragi zaročenci, pripravljate se na to, da boste rasli skupaj; da boste gradili hišo, kjer boste za vedno živeli skupaj. Saj je ne želite zgraditi na pesku občutkov, ki pridejo in gredo, ampak na skali prave ljubezni, ki prihaja od Boga, kajne?«, je mlade vprašal papež.

»Ne smemo pustiti, da nas premaga kultura začasnega, ki nas danes vse preplavlja«, je bil odločen papež. Na tej poti je zato po njegovih besedah nujna molitev. Zakonci naj po njegovih besedah molijo takole: »Gospod, daj nama danes najino vsakodnevno ljubezen

Živeti skupaj je po papeževih besedah umetnost. Pri tem nam pomagajo tri besede: smem, hvala, oprosti.

Je pa v današnjem času pogosto težko najti življenjskega sopotnika. Vsem, ki se čutijo poklicani skleniti zakrament svetega zakona, je Bog pripravljen pomagati, pišejo na spletni strani Aleteie. Zato objavljajo devetdnevnico v ta namen.

Devetdnevnica

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...