Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Juan Guaido (foto: Vatican insider)
Juan Guaido

Guaidojevi predstavniki v Vatikanu

12.02.2019, 14:39 Marjana Debevec

Predsednik venezuelske narodne skupščine Juan Guaido je do sedaj dobil polno podporo večine evropskih držav. Poleg Slovenije je izjema tudi Italija. Včeraj so Guaidojevi predstavniki obiskali Vatikan in se srečali z italijanskim političnim vrhom. Katoliška Cerkev v Venezueli pa je v nedeljo po vsej državi organizirala molitev za mir in spravo.

Medtem ko so po venezuelskih cerkvah v nedeljo pripravili molitve za mir in spravo, je na desetine zdravnikov protestiralo na meji z državo in zahtevalo dostop do zdravil. Guaido naj bi danes mednarodno skupnost znova pozval, naj omogoči dostop človekoljubne pomoči v državo, Maduro je narod pozval, naj se temu upre, Moskva pa naj bi v Združenih narodih predstavila predlog rešitve za Venezuelo.

V teh kritičnih trenutkih za državo, ki jo je dosedanja oblast spravila do humanitarne katastrofe, so predstavniki Guaidojeve narodne skupščine obiskali Vatikan. V pogovoru s predstavnikom tamkajšnjega državnega tajništva so dobili zagotovilo, da je papež blizu trpečemu venezuelskemu narodu, izrazili pa so tudi željo, naj čim prej pride do mirne in pravične rešitve, ki bo spoštovala človekove pravice in se bo izognila prelivanju krvi.

Predstavniki Guaidoja so se zatem srečali še s člani italijanske vlade, predsednik narodne skupščine pa je Italijanom napisal pismo, v katerem izraža svoje obžalovanje, ker ga vlada v Rimu še ni priznala, ker ni zavzela jasnega stališča proti diktatorju Maduru, ker ni zahtevala svobodnih volitev pod nadzorom mednarodne skupnosti in se zavzela za prihod človekoljubne pomoči.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...