Nataša Ličen
Andrej Jerman
Marta Jerebič
Juan Guaido (foto: Vatican insider)
Juan Guaido

Guaidojevi predstavniki v Vatikanu

12.02.2019, 14:39 Marjana Debevec

Predsednik venezuelske narodne skupščine Juan Guaido je do sedaj dobil polno podporo večine evropskih držav. Poleg Slovenije je izjema tudi Italija. Včeraj so Guaidojevi predstavniki obiskali Vatikan in se srečali z italijanskim političnim vrhom. Katoliška Cerkev v Venezueli pa je v nedeljo po vsej državi organizirala molitev za mir in spravo.

Medtem ko so po venezuelskih cerkvah v nedeljo pripravili molitve za mir in spravo, je na desetine zdravnikov protestiralo na meji z državo in zahtevalo dostop do zdravil. Guaido naj bi danes mednarodno skupnost znova pozval, naj omogoči dostop človekoljubne pomoči v državo, Maduro je narod pozval, naj se temu upre, Moskva pa naj bi v Združenih narodih predstavila predlog rešitve za Venezuelo.

V teh kritičnih trenutkih za državo, ki jo je dosedanja oblast spravila do humanitarne katastrofe, so predstavniki Guaidojeve narodne skupščine obiskali Vatikan. V pogovoru s predstavnikom tamkajšnjega državnega tajništva so dobili zagotovilo, da je papež blizu trpečemu venezuelskemu narodu, izrazili pa so tudi željo, naj čim prej pride do mirne in pravične rešitve, ki bo spoštovala človekove pravice in se bo izognila prelivanju krvi.

Predstavniki Guaidoja so se zatem srečali še s člani italijanske vlade, predsednik narodne skupščine pa je Italijanom napisal pismo, v katerem izraža svoje obžalovanje, ker ga vlada v Rimu še ni priznala, ker ni zavzela jasnega stališča proti diktatorju Maduru, ker ni zahtevala svobodnih volitev pod nadzorom mednarodne skupnosti in se zavzela za prihod človekoljubne pomoči.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...