Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Škof Andrej Glavan (foto: ARO)
Škof Andrej Glavan

AVDIO: Škof Glavan o zasebnem šolstvu, mladih in poslavljanju z mesta ordinarija

12.02.2019, 10:08 Petra Stopar

Potem ko je papež Frančišek škofu Andreju Glavanu v lanskem oktobru podaljšal službo ordinarija, bo novi pastir novomeške škofije znan predvidoma proti koncu letošnjega leta. »Občutki so mešani,« je povedal škof Glavan. Pravi, da bo njegovo glavno opravilo potem molitev in če bo še pri močeh, pomoč novemu škofu, če bo le-to želel.

Lani sta dva slovenska ordinarija dopolnila 75 let, Stanislav Lipovšek in Andrej Glavan. Oba sta po Zakoniku cerkvenega prava ponudila odpoved. »Tako v Celju, kjer je papež odpoved sprejel, pričakujejo novega škofa, mogoče že spomladi, za Novo mesto pa so ga tudi napovedali do konca leta 2019,« je dejal škof Glavan, ki je bil gost naše oddaje Utrip Cerkve v Sloveniji.

Iskreno je povedal, da so občutku ob izteku službovanja na mestu ordinarija mešani: »Pri 75 letih po eni strani vsak čuti, da mu moči pešajo. Škof je v končni fazi za vse odgovoren, zato je služba škofa vsako leto težja. Pastoralnih in personalnih problemov je vedno več, zato je breme vedno težje. Čeprav je tudi veliko, veliko lepega, kar škof doživi. Najbolj pa se bojim selitve. To je breme tudi za vsakega duhovnika. Selil sem se iz župnije Suha v Staro Loko, od tam po 20 letih v Ljubljano, nato po šestih letih v Novo mesto in zdaj po 13 letih spet v novo stanovanje, čeprav blizu škofije,« se spominja.

Dejstvo, da odločba ustavnega sodišča o financiranju zasebnega osnovnega šolstva ostaja neizpolnjena že skoraj pet let, kaže, da je z našo pravno državo nekaj zelo narobe, pravi novomeški škof. Meni, da so v ozadju »ideološki vzroki in globoko zakoreninjeno prepričanje, da vzgoja, ki se razlikuje od uradne doktrine, pri nas nima domovinske pravice«.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v posnetku oddaje, ki je bila na sporedu v nedeljo, 10. 2., ob 8. uri.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...