Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Škof Andrej Glavan (foto: ARO)
Škof Andrej Glavan

AVDIO: Škof Glavan o zasebnem šolstvu, mladih in poslavljanju z mesta ordinarija

12.02.2019, 10:08 Petra Stopar

Potem ko je papež Frančišek škofu Andreju Glavanu v lanskem oktobru podaljšal službo ordinarija, bo novi pastir novomeške škofije znan predvidoma proti koncu letošnjega leta. »Občutki so mešani,« je povedal škof Glavan. Pravi, da bo njegovo glavno opravilo potem molitev in če bo še pri močeh, pomoč novemu škofu, če bo le-to želel.

Lani sta dva slovenska ordinarija dopolnila 75 let, Stanislav Lipovšek in Andrej Glavan. Oba sta po Zakoniku cerkvenega prava ponudila odpoved. »Tako v Celju, kjer je papež odpoved sprejel, pričakujejo novega škofa, mogoče že spomladi, za Novo mesto pa so ga tudi napovedali do konca leta 2019,« je dejal škof Glavan, ki je bil gost naše oddaje Utrip Cerkve v Sloveniji.

Iskreno je povedal, da so občutku ob izteku službovanja na mestu ordinarija mešani: »Pri 75 letih po eni strani vsak čuti, da mu moči pešajo. Škof je v končni fazi za vse odgovoren, zato je služba škofa vsako leto težja. Pastoralnih in personalnih problemov je vedno več, zato je breme vedno težje. Čeprav je tudi veliko, veliko lepega, kar škof doživi. Najbolj pa se bojim selitve. To je breme tudi za vsakega duhovnika. Selil sem se iz župnije Suha v Staro Loko, od tam po 20 letih v Ljubljano, nato po šestih letih v Novo mesto in zdaj po 13 letih spet v novo stanovanje, čeprav blizu škofije,« se spominja.

Dejstvo, da odločba ustavnega sodišča o financiranju zasebnega osnovnega šolstva ostaja neizpolnjena že skoraj pet let, kaže, da je z našo pravno državo nekaj zelo narobe, pravi novomeški škof. Meni, da so v ozadju »ideološki vzroki in globoko zakoreninjeno prepričanje, da vzgoja, ki se razlikuje od uradne doktrine, pri nas nima domovinske pravice«.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v posnetku oddaje, ki je bila na sporedu v nedeljo, 10. 2., ob 8. uri.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Škofovska konferenca , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...