Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Papež na letalu (foto: vaticannews.va)
Papež na letalu

Izjava o bratstvu med ljudmi udejanja koncil

06.02.2019, 10:55 Marta Jerebič

Izjava o bratstvu med ljudmi, ki jo je papež podpisal z velikim imamom sunitske univerze Al Azhar, udejanja koncil, je Frančišek povedal na novinarski konferenci na letalu, ko se je vračal iz Združenih arabskih emiratov. Spregovoril je tudi o Venezueli in spolnih zlorabah redovnic s strani duhovnikov.

Papeža mnogi obtožujejo, da se pusti izrabljati muslimanom. Vendar Frančišek zagotavlja, da so dokument o bratstvu med ljudmi skrbno pripravljali zadnje leto.

»S katoliškega vidika se dokument niti za milimeter ne oddalji od 2. vatikanskega koncila. Pred odločitvijo o njegovi dokončni vsebini sem ga dal prebrati teologom in tudi teologu papeške hiše, ki ga je odobril,« je povedal papež, ki je med glavnimi nevarnostmi današnjega časa izpostavil uničenje, vojno, sovraštvo med ljudmi.Če si verniki nismo sposobni podati rok, se objeti in moliti, bo naša vera poražena, je menil.

Zgodovinarji pravijo, da je v Cerkvi potrebnih 100 let, preden se koncil uveljavi. Zato smo šele na pol poti.

Venezuela

V zvezi z Venezuelo je dejal, da morata za vatikansko mediacijo prositi obe strani. Nicolas Maduro je papežu že poslal prošnjo zanjo, a kot je spomnil Frančišek, prejšnja vatikanska posredovanja niso obrodila sadov. Maduro namreč ni izvršil danih obljub. Je pa papež vseeno izrazil pripravljenost za posredovanje.

Spolno zlorabljene redovnice

Potrdil je tudi, da so se v nekaterih kulturah bolj kot v drugih dogajale zlorabe redovnic s strani duhovnikov in celo škofov. In se dogajajo tudi danes. Povedal je, da veliko delajo na tem in si bodo še prizadevali rešiti te primere. Nekaj duhovnikov so že odpustili iz kleriškega stanu.

Izrazil je obžalovanje, da je ženska danes še vedno včasih obravnavana drugorazredno. V nekaterih državah je pogost tudi umor žensk.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc) Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc)

Tu je jubilejna, 40. Stična mladih

Stična mladih praznuje 40 let in znova v svoj objem vabi vse mlade in malo manj mlade, tokrat z nekoliko prenovljenim konceptom. Sveto mašo, ki jo bomo na valovih Radia Ognjišče neposredno ...