Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Rok Mihevc
Papež na konferenci za mir (foto: Vatican news)
Papež na konferenci za mir

Papež na medverski konferenci ostro proti vojni; imam Al Tayyeb obsodil vsak terorizem

04.02.2019, 17:00 Marjana Debevec

Papež Frančišek je popoldne nagovoril udeležence medverske konference za mir, ki v teh dneh poteka v Združenih arabskih emiratih. Poudaril je pomen vzgoje mladih za mir in dodal, da gresta mir in pravičnost z roko v roki.

Sicer pa je papež spregovoril tudi o molitvi in dejal, da je iskrena molitev pogoj za dialog med verstvi. Ne moreš namreč govoriti, da se zavzemaš za bratstvo, potem pa ravnati ravno nasprotno, je dejal. Prava vernost se po njegovih besedah kaže v naši ljubezni do Boga in do bližnjega. Če si prizadevamo za bratstvo in dialog, moramo po papeževih besedah priznati tudi drugačnost drugega in mu pustiti svobodo veroizpovedi. Religije imajo po papeževih besedah nalogo dejavno prispevati k razoroževanju človeških src. Ostro je tudi obsodil vsako vojno.

Pred papežem pa je zbrane nagovoril veliki imam univerze v Al Azharju Al Tayyeb. Poudaril je, da vojne niso del religije, ampak so v nasprotju z njimi. Teroriste je označil za morilce in dodal, da bodo morali po smrti odgovarjati za svoja dejanja. Ti zločinci tudi ne morejo govoriti, da delujejo v imenu religije, vsi verski voditelji sveta pa bi morali njihova dejanja obsoditi. Navajal je predvsem odlomke iz Korana, ki kristjane označujejo za vernike, polne usmiljenja.

Ob sklepu so udeleženci konference podpisali dokument, s katerim se zavezujejo za vesoljno bratstvo, človekove pravice, dialog med verniki, zaščito verskih objektov, gradnjo odnosa med Vzhodom in Zahodom ter varovanje pravic žensk, otrok in ostarelih.

Več sledi ...

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...