Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Tone Gorjup
Papež na konferenci za mir (foto: Vatican news)
Papež na konferenci za mir

Papež na medverski konferenci ostro proti vojni; imam Al Tayyeb obsodil vsak terorizem

04.02.2019, 17:00 Marjana Debevec

Papež Frančišek je popoldne nagovoril udeležence medverske konference za mir, ki v teh dneh poteka v Združenih arabskih emiratih. Poudaril je pomen vzgoje mladih za mir in dodal, da gresta mir in pravičnost z roko v roki.

Sicer pa je papež spregovoril tudi o molitvi in dejal, da je iskrena molitev pogoj za dialog med verstvi. Ne moreš namreč govoriti, da se zavzemaš za bratstvo, potem pa ravnati ravno nasprotno, je dejal. Prava vernost se po njegovih besedah kaže v naši ljubezni do Boga in do bližnjega. Če si prizadevamo za bratstvo in dialog, moramo po papeževih besedah priznati tudi drugačnost drugega in mu pustiti svobodo veroizpovedi. Religije imajo po papeževih besedah nalogo dejavno prispevati k razoroževanju človeških src. Ostro je tudi obsodil vsako vojno.

Pred papežem pa je zbrane nagovoril veliki imam univerze v Al Azharju Al Tayyeb. Poudaril je, da vojne niso del religije, ampak so v nasprotju z njimi. Teroriste je označil za morilce in dodal, da bodo morali po smrti odgovarjati za svoja dejanja. Ti zločinci tudi ne morejo govoriti, da delujejo v imenu religije, vsi verski voditelji sveta pa bi morali njihova dejanja obsoditi. Navajal je predvsem odlomke iz Korana, ki kristjane označujejo za vernike, polne usmiljenja.

Ob sklepu so udeleženci konference podpisali dokument, s katerim se zavezujejo za vesoljno bratstvo, človekove pravice, dialog med verniki, zaščito verskih objektov, gradnjo odnosa med Vzhodom in Zahodom ter varovanje pravic žensk, otrok in ostarelih.

Več sledi ...

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...