Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Evropske volitve bodo v Sloveniji privedle do spopada znanih obrazov

Slovenija | 04.02.2019, 16:11

V Sloveniji se bomo maja odpravili na že četrte volitve v približno letu in pol. Tokrat bomo odločali, kdo bodo naši predstavniki v Evropskem parlamentu v prihodnjih petih letih. Stranke se na to pospešeno pripravljajo, nekatere so se že odločile, da se bodo v ta boj podale same, nekatere se dogovarjajo o sodelovanju. Imena kandidatov še niso uradno razkrita, o nekaterih se ugiba precej na glas.

Da za volitve v Evropski parlament ne bodo iskali partnerjev, so dali vedeti v SDS, NSi in SD. V SDS naj bi jutri oblikovali volilni štab, do sredine meseca bo odprt postopek evidentiranja kandidatov. Pričakovati je, da bodo med njimi evropski poslanci Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver. V NSi so kandidate že potrdili, v javnosti odmeva ime Žige Turka, a v stranki ostajajo skrivnostni. Jasno je le to, da nosilec liste ne bo evropski poslanec Lojze Peterle. V SD bo po pričakovanjih prva med osmimi evropska poslanka Tanja Fajon, čeprav odločitev o tem še ni bila sprejeta. Slišati je, da bi bil na vrhu lahko tudi Matjaž Nemec. Sodelovanje LMŠ, SMC in SAB še ni dorečeno. Stranke, ki pripadajo zavezništvu evropskih liberalcev in demokratov, želijo oblikovati skupen seznam kandidatov, a se nekoliko zapleta pri delitvi mest. Več bo jasno po srečanju njihovih predsednikov 15. februarja. Možnost uvrstiti se na listo naj bi imela evropska komisarka Violeta Bulc in Peter Gašperšič. Če se trojčku ne bo uspelo uskladiti, lahko vsaka od strank pričakuje vabilo DeSUS na pogovore o sodelovanju, čeprav se ta za zdaj pripravlja na samostojen nastop. Priprav so se lotili tudi v SNS, evidentiranje kandidatov teče v Levici.

V evropsko tekmo gredo prav tako zunajparlamentarne stranke. Ob tej priložnosti so skupen jezik našli SLS, Zeleni Slovenije in Nova ljudska stranka, prvo mesto bo verjetno pripadlo evropskemu poslancu Francu Bogoviču. Še en evropski poslanec Igor Šoltes namerava nastopiti s svoji listo, ki jo bo predstavil zgodaj spomladi. Na volitvah v Evropski parlament bosta novo priložnost med drugim iskali še Dobra država in Piratska stranka.

Sodelavec Inštituta za politični menedžment dr. Alem Maksuti meni, da bodo prihodnji meseci pri nas še zanimivi, a o zmagovalni formuli težko govori. "Običajno je rezultat evropskih volitev odvisen od nekaterih dejavnikov, ki se tičejo tudi notranjepolitičnih tem in stanja v državi. Glede na to, da smo imeli pred časom parlamentarne volitve in da imamo koalicijo, kakršno imamo, je pričakovati, da bodo uspešnejše opozicijske stranke." Dr. Maksuti ocenjuje, da bi lahko prišlo do spopada prepoznavnih obrazov, ki so že dalj časa na evropskem parketu. "Ker imamo v Sloveniji že četrtič evropske volitve, se bodo določeni obrazi pojavili že četrtič, v posameznih strankah so bili že večkrat izvoljeni v Evropski parlament… Formirajo se nosilci posameznih list… Verjetno bo ta volilna tekma nekoliko personalizirana…" Kot poudarja dr. Maksuti, bodo odločale teme, ki bodo v središču pozornosti. "Mislim, da bo obstajala splošna delitev na tiste, ki se zavzemajo za eno obliko evropske ureditve, in tiste, ki se zavzemajo za drugo. Tukaj se bodo lomila kopja. V osnovi se bosta oblikovala dva pola," je prepričan.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...