Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Tone Gorjup

Kardinal Parolin: Papež bo jasno pozval k obsodbi fundamentalizma

04.02.2019, 09:48 Marjana Debevec

Papež Frančišek je sinoči prispel v Združene Arabske emirate, kjer ga je danes dopoldne že sprejel tamkajšnji princ šejk Mohammed in Zayed Al Nahyan. Osrednja tema njegovega obiska bo medverski dialog, še posebej dialog z islamom. Po besedah vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina gre za zgodovinsko potovanje, ki bi lahko odprlo novo stran v odnosih med verstvi.

Osrednja dogodka papeževega obiska Združenih arabskih emiratov bosta današnja medverska konferenca in jutrišnja sveta maša. Papež bo po besedah kardinala Parolina voditelje verstev povabil, da bi si skupaj prizadevali za edinost, mir in skladnost v svetu. »Da bi znova odkrili temelje našega bratstva, ki pripada vsemu človeštvu. Vse to pa v luči jasnega in odkritega boja proti vsaki obliki fundamentalizma in radikalizma, ki vodita v konflikte

Apostolski vikar za južni del Arabskega polotoka msgr. Paul Hinder pa poudarja, da gre papež Frančišek vedno naproti drugim, tudi članom drugih verstev. »Pri tem obisku gre za logičen naslednji korak in upam, da ne bo zadnji. Mislim, da se papež zaveda, da je za gradnjo odnosov večjega miru in razumevanja vere pomembno, da ostanemo v stiku in medsebojnem spoštovanju ter strpnosti.«

Sveti oče bo ob 14. uri odšel v mošejo v Abu Dhabiju, popoldne pa bo sledila mednarodna medverska konferenca za mir. Z veliko katoliško skupnostjo se bo srečal jutri pri sveti maši. Med njimi so številnimi katoličani, ki v Arabske emirate zaradi službe prihajajo z vseh koncev sveta, zato so že nekakšen vzorec več kulturne družbe in primer, kako graditi edinost. Po besedah kardinala Pietra Parolina jih bo papež opogumil v krščanskem pričevanju in njihovem prispevku h gradnji miru in sprave.

Že na letalu pa je sveti oče v pozdravu novinarjem povedal, da je včeraj v Abu Dhabiju deževalo, kar tamkajšnji ljudje smatrajo kot velik blagoslov. »Upamo, da bo tako«, je dejal.

Sprejem papeža Frančiška pred predsedniško palačo v Abu Dhabiju
Sprejem papeža Frančiška pred predsedniško palačo v Abu Dhabiju © Vatican News

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...