Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

80 let smrti škofa Gnidovca

Cerkev na Slovenskem | 03.02.2019, 04:00 Petra Stopar

Pri lazaristih v cerkvi Srca Jezusovega v Ljubljani se bo ob 16. uri začelo mašno slavje v spomin na Božjega služabnika Janeza Frančiška Gnidovca. Danes mineva 80 let od njegove smrti, od leta 2010 pa je njegov grob pod stranskim oltarjem cerkve na Taboru.

Prvi del postopka za beatifikacijo škofa Janeza F. Gnidovca se je začel že leta 1974, sklenil pa se je marca 2010, ko je papež Benedikt XVI. odobril objavo odlokov o zaključnih postopkih, med katerimi je priznanje junaške stopnje kreposti.

»Ker je postopek za ugotavljanje svetništva končan, je za razglasitev potreben še službeno priznani čudež,« je povedal lazarist Anton Lavrič. Kot je dodal, da sta bila komisiji v Vatikanu doslej predložena dva primera izredno učinkovite ozdravitve v Sloveniji, ki pa nista bila prepoznana kot čudež.

Grob v cerkvi Srca Jezusovega, kjer je bil Gnidovec tudi posvečen v škofa, obiskujejo predvsem posamezniki. Ti se lahko vpišejo tudi v knjigo prošenj in zahval: »Teh vpisov je do sedaj nekaj čez dvajset. V glavnem prošnje in zahvale za rešitev težav in stisk, ki jih prinaša bolezen, izkušnja notranje teme, nesoglasja in zamere v družini ali v družbi, prošnje za spreobrnjenje ipd.«

Po Lavričevem mnenju nam zgled škofa Gnidovca najprej sporoča, da »svetost ni le za izbrance, ampak da je k njej poklican vsak kristjan že po krstu«.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...