Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

80 let smrti škofa Gnidovca

Cerkev na Slovenskem | 03.02.2019, 04:00 Petra Stopar

Pri lazaristih v cerkvi Srca Jezusovega v Ljubljani se bo ob 16. uri začelo mašno slavje v spomin na Božjega služabnika Janeza Frančiška Gnidovca. Danes mineva 80 let od njegove smrti, od leta 2010 pa je njegov grob pod stranskim oltarjem cerkve na Taboru.

Prvi del postopka za beatifikacijo škofa Janeza F. Gnidovca se je začel že leta 1974, sklenil pa se je marca 2010, ko je papež Benedikt XVI. odobril objavo odlokov o zaključnih postopkih, med katerimi je priznanje junaške stopnje kreposti.

»Ker je postopek za ugotavljanje svetništva končan, je za razglasitev potreben še službeno priznani čudež,« je povedal lazarist Anton Lavrič. Kot je dodal, da sta bila komisiji v Vatikanu doslej predložena dva primera izredno učinkovite ozdravitve v Sloveniji, ki pa nista bila prepoznana kot čudež.

Grob v cerkvi Srca Jezusovega, kjer je bil Gnidovec tudi posvečen v škofa, obiskujejo predvsem posamezniki. Ti se lahko vpišejo tudi v knjigo prošenj in zahval: »Teh vpisov je do sedaj nekaj čez dvajset. V glavnem prošnje in zahvale za rešitev težav in stisk, ki jih prinaša bolezen, izkušnja notranje teme, nesoglasja in zamere v družini ali v družbi, prošnje za spreobrnjenje ipd.«

Po Lavričevem mnenju nam zgled škofa Gnidovca najprej sporoča, da »svetost ni le za izbrance, ampak da je k njej poklican vsak kristjan že po krstu«.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...