Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Podarim pesem

Kultura | 31.01.2019, 11:35 Nataša Ličen

Dekliški zbor sv. Stanislava se bo februarja 2019 predstavil na Nacionalni konferenci Ameriških dirigentov v Kansas Cityju. Podprimo njihovo delovanje tudi z udeležbo na dobrodelnem gala koncertu 4. februarja. Slišali bomo tudi del iz repertoarja, ki ga pripravljajo za zborovsko konferenco v ZDA.

Dekliški zbor sv. Stanislava se namreč odpravlja na daljšo turnejo v Kanado in ZDA. Do sedaj je šele drugi slovenski zbor, ki se bo predstavil na tako prestižnem in množičnem zborovskem dogodku.

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je trenutno eden najvidnejših mladinskih zborovskih sestavov v svetu. V zboru prepevajo dekleta med 16. in 19. letom starosti. Poleg ostalih mednarodnih uspehov je kot prvi in do sedaj edini slovenski zbor zmagal na Evroradijskem tekmovanju (EBU) Let the Peoples sing 2009 v Oslu ter kot edini slovenski zbor na povabilo Svetovne zborovske zveze (IFCM) nastopil na Svetovnem zborovskem simpoziju (WSCM) leta 2017 v Barceloni.

Podprimo njihova prizadevanja

Pripravljajo dobrodelni koncert, v ponedeljek 4. februarja, ob 19. uri v Športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja.

Glasbeni gosti: Marta Močnik Pirc, Ana Benedik, Manca Malovrh, Tine Bec in Tilen Lotrič ter Orkester Simfonija 23 (dir. Jera Petriček Hrastnik, asis. Matija Krečič)

Prodaja vstopnic: tajništvo Škofijske klasične gimnazije (ga. Valentina Tandler 582 22 45), pon–pet 7.30–14.30

Sredstva, zbrana s prodajo vstopnic, so namenjena kritju stroškov turneje v ZDA. Saj se zbor na povabilo Ameriškega zborovskega združenja (ACDA) februarja 2019 odpravlja na Nacionalno konferenco ameriških dirigentov (ACDA), ki se odvija bienalno in bo tokrat v Kansas Cityju, v Misuri. Tam bo nastopal pred več kot 4.000 ameriškimi dirigenti in 2.000 dirigenti z ostalih delov sveta. Konferenca je poleg Svetovnega zborovskega simpozija največji in najpomembnejši izobraževalni zborovski dogodek v svetovnem merilu.

Povabilo na Nacionalno konferenco ameriških dirigentov predstavlja izjemno potrditev zborovske mednarodne odličnosti. Hkrati pomeni priznanje visoko kakovostnemu zborovstvu v Sloveniji ter priložnost za širjenje prepoznavnosti naše države in naše bogate kulturne dediščine v svetu.

Tretji konec tedna v januarju je bil za članice Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pevsko obarvan. Preživele so ga pri šolskih sestrah de Notre Dame v Ilirski Bistrici. Pele, se učile koreografij, vadile in izpopolnjevale so se od dopoldanskih do večernih ur, da bodo lahko navduševale in navdihovale v Ameriki na konferenci ameriških dirigentov ACDA National Conference.

Kultura
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...