Marjan Bunič
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Jože Hudeček (foto: Jože Bartolj)
Jože Hudeček

Naš gost iz arhiva pisatelj Jože Hudeček

24.01.2019, 11:37 Jože Bartolj

V luči praznovanja 25 letnice Radia Ognjišče bomo iz radijskega arhiva enkrat mesečno ponovili eno od oddaj Naš gost. Odločili smo se, da boste lahko prisluhnili gostom, ki jih ni več med nami, so pa v slovenskem prostoru pustili pečat.

Za prvega gosta smo izbrali televizijskega komentatorja, urednika in pisatelja Jožeta Hudečka, ki je umrl leta 2011. Oddajo z njim smo posneli v juniju 1996, ko je pri založbi Mihelač izšla njegova knjiga Ulice mojega predmestja. Gre pa za spomin na otroštvo, na ulice in hiše, ki jih ni več, ali pa niso več take, kot jih v svojem delu opisuje.

Hudeček v knjigi govori o „mirnih časih”, ki so z začetkom vojne izginili, opisuje svojo mamo, Trnovo, Prule, Krakovo ...

V pogovoru je spregovoril tudi srečanjih z nekaterimi znanimi Slovenci. Na primer z mojstrom Plečnikom... Razmišljal je tudi o slovenski umetnosti v navezavi s prejšnjo knjigo z naslovom Odvezane misli v kateri so zbrani komentarji in ocene razstav, dogodkov, knjig. Ob tem se nam je razkril tudi kot novinar, ki je javno pokazal na nekatere napake, na kulturo, kakršna ni, pa bi morala biti …

Oddajo je pripravil Jože Bartolj.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Naš gost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novomašnik Anže Cunk ob novomašni torti (photo: Tadeja Šuštar) Novomašnik Anže Cunk ob novomašni torti (photo: Tadeja Šuštar)

Novomašna torta, ki jemlje dih

Za nami je že kar nekaj novih maš, ki so velik praznik za vsako župnijo. Letos sicer potekajo v malo drugačnem vzdušju in okrnjeno, a veselje nad njimi ni prav nič manjše.

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...