Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Jože Hudeček (foto: Jože Bartolj)
Jože Hudeček

Naš gost iz arhiva pisatelj Jože Hudeček

Oddaje | 24.01.2019, 11:37 Jože Bartolj

V luči praznovanja 25 letnice Radia Ognjišče bomo iz radijskega arhiva enkrat mesečno ponovili eno od oddaj Naš gost. Odločili smo se, da boste lahko prisluhnili gostom, ki jih ni več med nami, so pa v slovenskem prostoru pustili pečat.

Za prvega gosta smo izbrali televizijskega komentatorja, urednika in pisatelja Jožeta Hudečka, ki je umrl leta 2011. Oddajo z njim smo posneli v juniju 1996, ko je pri založbi Mihelač izšla njegova knjiga Ulice mojega predmestja. Gre pa za spomin na otroštvo, na ulice in hiše, ki jih ni več, ali pa niso več take, kot jih v svojem delu opisuje.

Hudeček v knjigi govori o „mirnih časih”, ki so z začetkom vojne izginili, opisuje svojo mamo, Trnovo, Prule, Krakovo ...

V pogovoru je spregovoril tudi srečanjih z nekaterimi znanimi Slovenci. Na primer z mojstrom Plečnikom... Razmišljal je tudi o slovenski umetnosti v navezavi s prejšnjo knjigo z naslovom Odvezane misli v kateri so zbrani komentarji in ocene razstav, dogodkov, knjig. Ob tem se nam je razkril tudi kot novinar, ki je javno pokazal na nekatere napake, na kulturo, kakršna ni, pa bi morala biti …

Oddajo je pripravil Jože Bartolj.

Oddaje, Naš gost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...