Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko
Po volku pomorjene ovce  (foto: KGZS)
Po volku pomorjene ovce

Branko Ravnik: Šokirani smo. Stvar je presegla vse meje razuma!

13.01.2019, 12:11

"Po vseh strokovnih argumentih, postopkih usklajevanja, strokovnih podlagah, ki so bile osnova za sprejem odloka, sodišče z eno lahkoto odloči, tako kot je odločilo in pri tem ne upošteva argumentov ... to nas čudi in sprašujemo se, kaj je cilj te države? Ali dejansko želijo spraviti prebivalce podeželja za neko ograjo in narediti prostor za zveri," je za našo kmetijsko oddajo povedal direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Branko Ravnik.

"Tako število medvedov, ki bo nastalo zaradi zadržanja izvajanja na vladi sprejetega odloka, naš prostor ne prenese," dodaja Ravnik in opozarja: "Število se je v zadnjih letih enormno povečalo, tudi zaradi nedoslednega izvajanja upravljanja z medvedom. Mislim, da splošna javnost še danes ne ve, da imamo v Sloveniji dejansko 1000 medvedov, kar je gromozanska številka. Če jo primerjamo z državami, ki imajo veliko število medvedov, recimo Romunija, ki ima 5000 medvedov, pa če to številko preračunamo na število prebivalcev ali površino, ugotovimo, da ima Slovenija dvakrat več medvedov kot Romunija."

Kdo bo odgovarjal?

Na Kmetijsko gozdarski zbornici opozarjajo, da so se minula leta odloki o upravljanju izdajali z zamudo in zato se je populacija povečevala. "Stvar je presegla vse meje razuma in zato pozivamo na odgovornost!" pravi Ravnik in vprašuje: "Kdo bo odgovarjal, ko se bo zaradi nastale situacije populacija v letošnjem letu povečala za novih 200 osebkov in se bodo zgodili intenzivnejši napadi na človeka? Tako velike populacije naš prostor ne prenese in prej ali slej bo prišlo do očitnejših konfliktov v prostoru. Kdo bo nosil odgovornost?"

Branko Ravnik
Branko Ravnik © Robert Božič

Prisluhnite celotnemu pogovoru z Brankom Ravnikom!

Branko Tomažič: Zakaj smo na podeželju drugorazredni državljani?

Branko Tomažič
Branko Tomažič © Osebni arhiv
Prebivalstvo na podeželju, še posebej živinorejce, zadnje dva tedna razburja dogajanje na področju t.i. trajnostnega upravljanja z zvermi. Poleti nastali osnutek odloka o odvzemu rjavega medveda in volka je predvidel, da se lahko odstrel medveda izvaja do konca letošnjega aprila, za volkove pa do konca letošnjega januarja in nato še v septembru letošnjega leta, a še preden se je odlok v novembru znašel na seji vlade, so iz njega zaradi odločitve sodišča umaknili določila glede odvzema 11 volkov. Upravno sodišče pa je glede na tožbo naravovarstvenikov zadnje dni lanskega leta zadržalo še na vladi sprejeti odlok o odvzemu medvedov.

Tako je zdaj onemogočen vsak poseg v populacijo zveri in kot kaže, bo verjetno letošnje leto izgubljeno in bomo torej priča ponovnemu skoku številčnosti tako medveda, kot volka. Da je stanje pereče govori tudi dejstvo, da se je minuli četrtek na izredni seji na to temo sešla tudi komisija Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kaj to lahko pomeni in zakaj ni prav, da se kaj takega sploh lahko zgodi, je v oddaji spregovoril tudi državni svetnik Branko Tomažič. Slednji opozarja, da smo priče rušenju naravnega ravnovesja, da propadajo habitati, saj prenamnožene populacije divjadi in zveri uničujejo vrste, ki so njihov naravni plen in silijo kmetijstvo, da se umika.

Tomažič je v pogovoru opozoril, da muflona v Trnovskem gozdu več ni, na Nanosu ni srnjadi, na kočevskem, kjer je bilo v preteklih letih bilo preveč košut, število teh strmo upada. "Volk kot zavarovana vrsta dela škodo in po drugi strani se tudi kmetijstvo umika. Kmetje so zgubili voljo se pritoževat, stalno tarnat, država je gluha ..."

Tomažič je opozoril, da je na kočevskem bilo v preteklosti 10.000 ovac, po zadnjih podatkih pa jih je le še 2000. "Ljudje so zaradi škod po zvereh nehali kmetovati," še opozarja Tomažič in sprašuje:" Vemo, marsikje otroci ne morejo varno hoditi v šolo ... Zakaj smo na podeželju drugorazredni državljani?"

Prisluhnite celotnemu pogovoru z Brankom Tomažičem!

V oddaji smo gostili tudi podpredsednika Sindikata kmetov Slovenije, Romana Žvegliča in se z njim pogovarjali o zahtevah glede izobraževanja za vključene v ukrep Dobrobit živali, za lansko leto.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijska oddaja

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...