Rok MihevcRok Mihevc
Valentin Vodnik (foto: Župnija Koprivnik)
Valentin Vodnik

Valentin Vodnik, ob 200. obletnici smrti

Slovenija | 08.01.2019, 15:08 Tone Gorjup

Mineva natanko 200 let od smrti preroditelja, pesnika, pisca šolskih knjig, prevajalca, slovničarja, urednika, górnika in duhovnika Valentina Vodnika. Bil je nekakšen most med polihostorsko dobo in razsvetljenstvom. Njegovi mentorji so bili Pohlin, Linhart in Zois. V jezikoslovju je bil predhodnik Kopitarja, v pesništvu Prešerna. V svojem času je storil vse, da bi slovenščina pridobila na veljavi in da bi bila dostopna čim širšemu krogu bralcev. To dokazuje njegova bogata zapuščina od pesmi, pratike in prvega časopisa v slovenščini do zgodovinskih zapisov, šolskih knjig, osnutkov pridig in prevodov.

V Vodnikovi domačiji v Šiški so ob tem razglasili Vodnikovo leto 2019. Kot navajajo, je njegova zapuščina izjemna. Bil je bil jezikoslovec, časnikar, pesnik. Sestavil je prvo slovnico v slovenščini in poskrbel, da so Francozi v Ilirskih provincah slovenščino uvedli v šole kot učni jezik, sestavil je eno prvih slovenskih pesniških zbirk, pisal in urejal je prvi slovenski časopis Lublanske novice, napisal prvo kuharico in babiški priročnik v slovenščini. Bil je prvi in pomemben na mnogih področjih. Za samo obletnico Vodnikove smrti so pripravili predstavitev nekaterih dokumentov iz njegove zapuščine, ki jih hrani NUK, sledi voden ogled po prenovljeni stalni razstavi zatem je sporedu hišna predstava o Valentinu Vodniku avtorja Andreja Rozmana Roze.

Obletnica Vodnikove smrti je priložnost za osvetlitev njegovega življenja in dela z novimi spoznanji. Zato je Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU v sodelovanju se še nekaterimi ustanovami pripravil znanstveni simpozij, ki bo 31. januarja v Ljubljani, v Prešernovi dvorani na Novem trgu 4 ter na Vodnikovi domačiji. O tem je za Radio Ognišče spregovorila dr. Irena Orel, svoj pogled na Vodnika je predstavil tudi dr. Luka Vidmar. Njegovo življenje je izčrpno predstavljeno v spletni Slovenski biografiji https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi797061/

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...