Matjaž Merljak
Marko Zupan
Rok Mihevc
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče
29.01.2019, 15:59

Z novim letom dražja vožnja na posameznih odsekih istrskega ipsilona

Na Hrvaškem je z novim letom nekoliko dražja vožnja na posameznih odsekih avtoceste, ki je bolj znana kot istrski ipsilon. Družba Bina-Istra, ki skrbi zanje, želi tako poskrbeti za finančno stabilnost v času velikega naložbenega cikla. Medtem so v teku pogajanja za ukinitev mostnine na otok Krk.

V družbi Bina-Istra so pojasnili, da gre za manjše popravke, cestnine na posameznih odsekih istrskega ipsilona so se zvišale za kuno ali dve. Za vožnjo od Umaga do Pulja je treba odšteti 46 kun, kar je nekaj več kot šest evrov, cestnina med predorom Učka in Puljem znaša 57 kun ali skoraj osem evrov. Od Umaga do predora Učka je treba plačati 71 kun, kar je nekaj manj kot 10 evrov.

Družba Bina-Istra je lani z vlado v Zagrebu podpisala pogodbo o gradnji 28 kilometrov avtoceste med Pazinom in predorom Učka, dela mora končati v treh letih, zgraditi mora 11 viaduktov, 14 podvozov in tri nadvoze. Projekt je ocenjen na dobro milijardo kun oziroma 162 milijonov evrov, zvišanje prihodkov od cestnin naj bi bil predpogoj za vlaganja.

Slišati je očitke, da je družba Bina-Istra v zadnjih petih letih sistematično podražila cestnine tudi do 20 odstotkov, vrstijo se opozorila, da bi bilo po letošnjem simboličnem zvišanju mogoče pričakovati tudi pravo podražitev.

Obiskovalci otoka Krk pa bi lahko dočakali ukinitev plačevanja vožnje čez most, ki ga povezuje s celino. Tega so že oproščeni tamkajšnji prebivalci in pravne osebe, ki imajo sedež na njem ter na otokih Cres, Rab, Lošinj in Susak. Konec lanskega leta je bila vložena pobuda za oceno ustavnosti mostnine, nekatere lokalne stranke so prepričane, da ta ni skladna niti z zakonodajo Evropske unije.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...