Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Alen Salihović

Pahor na beograjski nadškofiji sklenil obisk Srbije

29.01.2019, 14:12

Predsednik republike Borut Pahor je danes sklenil uradni obisk v Republiki Srbiji, kjer se je mudil na povabilo predsednika Aleksandra Vučića. Zadnji del poti je bil, sicer nenačrtovan obisk beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja.

V sklopu uradnega programa je Pahor zjutraj položil venec na spomenik neznanemu junaku na Avali. Predsednik republike je obisk sklenil z obiskom beograjske nadškofije, kamor ga je sinoči ob svečani večerji povabil slovenski nadškof Stanislav Hočevar. Nadškof je predsedniku razkazal prostore nadškofije s kapelico, ki jo je z mozaiki oblikoval pater Marko Ivan Rupnik. Predsednik Pahor je, kot so sporočili iz njegovega urada prisluhnil nekaterim zamislim nadškofa Hočevarja o njegovi ekumenski dejavnosti in o pomenu sodelovanja različnih cerkva za spravo in stabilnost v regiji. Nadškof in predsednik sta izmenjala tudi vtise o uradnem obisku in soglašala, da bo zagotovo pripomogel k vsestranski poglobitvi odnosov med državama.

Pahor in Vučić potrdila prijateljske odnose med Slovenijo in Srbijo

Predsednika Slovenije in Srbije Borut Pahor in Aleksandar Vučić sta na srečanju v Beogradu potrdila prijateljske odnose med državama. V pogovorih sta največ pozornosti posvetila dvostranskim odnosom, gospodarskemu sodelovanju in srbskemu približevanju Evropski uniji.

Pahor in Vučić sta na novinarski konferenci po pogovorih v Palači Srbije poudarila, da imata državi prijateljske odnose, ki dobro napredujejo. Posebej sta izpostavila dobro gospodarsko sodelovanje, kjer se je trgovinska menjava v desetih letih povečala s 500 milijonov evrov na 1,3 milijarde.

Pahor je Srbiji zagotovil podporo Slovenije na poti v Evropsko unijo. Vučić se mu je zahvalil za podporo in poudaril, da bo na tej poti ključen odnos med Beogradom in Prištino.

Predsednika sta govorila tudi o vrhu procesa Brdo - Brioni, ki bo 7. in 8. maja v Tirani.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje) Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje)

Vojaki poromali k Mariji Pomagaj

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske vsako leto ob dnevu Vojaškega vikariata priromajo k Mariji Pomagaj. Somaševanje je na trgu pred baziliko vodil vojaški vikar Matej Jakopič. Delo ...

Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS) Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS)

Ministrica Jaklitsch na obisku v Ameriški Ljubljani

Škof, župnika, župan, podjetniki, politiki ... Vrsta srečanj je bila na sporedu obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v Clevelandu. Od vseh so najprisrčnejša ...