Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Pahor na beograjski nadškofiji sklenil obisk Srbije

| 29.01.2019, 14:12

Predsednik republike Borut Pahor je danes sklenil uradni obisk v Republiki Srbiji, kjer se je mudil na povabilo predsednika Aleksandra Vučića. Zadnji del poti je bil, sicer nenačrtovan obisk beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja.

V sklopu uradnega programa je Pahor zjutraj položil venec na spomenik neznanemu junaku na Avali. Predsednik republike je obisk sklenil z obiskom beograjske nadškofije, kamor ga je sinoči ob svečani večerji povabil slovenski nadškof Stanislav Hočevar. Nadškof je predsedniku razkazal prostore nadškofije s kapelico, ki jo je z mozaiki oblikoval pater Marko Ivan Rupnik. Predsednik Pahor je, kot so sporočili iz njegovega urada prisluhnil nekaterim zamislim nadškofa Hočevarja o njegovi ekumenski dejavnosti in o pomenu sodelovanja različnih cerkva za spravo in stabilnost v regiji. Nadškof in predsednik sta izmenjala tudi vtise o uradnem obisku in soglašala, da bo zagotovo pripomogel k vsestranski poglobitvi odnosov med državama.

Pahor in Vučić potrdila prijateljske odnose med Slovenijo in Srbijo

Predsednika Slovenije in Srbije Borut Pahor in Aleksandar Vučić sta na srečanju v Beogradu potrdila prijateljske odnose med državama. V pogovorih sta največ pozornosti posvetila dvostranskim odnosom, gospodarskemu sodelovanju in srbskemu približevanju Evropski uniji.

Pahor in Vučić sta na novinarski konferenci po pogovorih v Palači Srbije poudarila, da imata državi prijateljske odnose, ki dobro napredujejo. Posebej sta izpostavila dobro gospodarsko sodelovanje, kjer se je trgovinska menjava v desetih letih povečala s 500 milijonov evrov na 1,3 milijarde.

Pahor je Srbiji zagotovil podporo Slovenije na poti v Evropsko unijo. Vučić se mu je zahvalil za podporo in poudaril, da bo na tej poti ključen odnos med Beogradom in Prištino.

Predsednika sta govorila tudi o vrhu procesa Brdo - Brioni, ki bo 7. in 8. maja v Tirani.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.