Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Pahor na beograjski nadškofiji sklenil obisk Srbije

29.01.2019, 14:12

Predsednik republike Borut Pahor je danes sklenil uradni obisk v Republiki Srbiji, kjer se je mudil na povabilo predsednika Aleksandra Vučića. Zadnji del poti je bil, sicer nenačrtovan obisk beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja.

V sklopu uradnega programa je Pahor zjutraj položil venec na spomenik neznanemu junaku na Avali. Predsednik republike je obisk sklenil z obiskom beograjske nadškofije, kamor ga je sinoči ob svečani večerji povabil slovenski nadškof Stanislav Hočevar. Nadškof je predsedniku razkazal prostore nadškofije s kapelico, ki jo je z mozaiki oblikoval pater Marko Ivan Rupnik. Predsednik Pahor je, kot so sporočili iz njegovega urada prisluhnil nekaterim zamislim nadškofa Hočevarja o njegovi ekumenski dejavnosti in o pomenu sodelovanja različnih cerkva za spravo in stabilnost v regiji. Nadškof in predsednik sta izmenjala tudi vtise o uradnem obisku in soglašala, da bo zagotovo pripomogel k vsestranski poglobitvi odnosov med državama.

Pahor in Vučić potrdila prijateljske odnose med Slovenijo in Srbijo

Predsednika Slovenije in Srbije Borut Pahor in Aleksandar Vučić sta na srečanju v Beogradu potrdila prijateljske odnose med državama. V pogovorih sta največ pozornosti posvetila dvostranskim odnosom, gospodarskemu sodelovanju in srbskemu približevanju Evropski uniji.

Pahor in Vučić sta na novinarski konferenci po pogovorih v Palači Srbije poudarila, da imata državi prijateljske odnose, ki dobro napredujejo. Posebej sta izpostavila dobro gospodarsko sodelovanje, kjer se je trgovinska menjava v desetih letih povečala s 500 milijonov evrov na 1,3 milijarde.

Pahor je Srbiji zagotovil podporo Slovenije na poti v Evropsko unijo. Vučić se mu je zahvalil za podporo in poudaril, da bo na tej poti ključen odnos med Beogradom in Prištino.

Predsednika sta govorila tudi o vrhu procesa Brdo - Brioni, ki bo 7. in 8. maja v Tirani.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...