Robert Božič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
15.01.2019, 23:03

Parlament v Londonu izrekel jasen ne sporazumu o brexitu

Parlament v Londonu je pričakovano prižgal rdečo luč dogovoru med Veliko Britanijo in Evropsko unijo o odhodu Otoka iz povezave. Dokument, ki ga je premierka Theresa May dorekla v pogajanjih z Brusljem, sta podprla le 202 poslanca, proti jih je bilo kar 432. Gre za najhujši poraz vlade Združenega kraljestva v sodobni zgodovini države. Lahko se zgodi, da se bo morala Mayeva predčasno posloviti od Downing Streeta 10. Njeno ekipo namreč že jutri čaka odločanje o nezaupnici. Negotovost v zvezi z brexitom tako še ni minila.

Proti dogovoru o brexitu ni bila le opozicija, ampak celo 118 od 317 vladajočih konservativcev. "Jasno je, da spodnji dom tega dogovora ne podpira, a nocojšnje glasovanje ne pove ničesar o tem, kaj sploh podpira," je med drugim sporočila premierka, ki se še ne da. Do ponedeljka namerava pojasniti nadaljnje načrte, izpeljava brexita ostaja njena prednostna naloga. A utegnila bi imeti težave. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je ocenil, da gre za katastrofalen poraz in zahteval odločanje o nezaupnici njeni manjšinski vladi. Ulstrski unionisti, ki ji zagotavljajo podporo z desetimi poslanci, bodo po napovedih ostali na strani Mayeve, čeprav so bili proti dogovoru o brexitu.

Iz Evropske unije je slišati zaskrbljene odzive. Po besedah predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja zavrnitev dogovora med Londonom in Brusljem povečuje tveganje neurejenega brexita. Združeno kraljestvo je pozval, naj čim prej razjasni svoje namere, saj skoraj ni več časa. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je prek družbenega omrežja Twitter vprašal, kdo bo zbral dovolj poguma, da pove, kaj je edina pozitivna rešitev. Glavni pogajalec Evropske unije za brexit Michel Barnier je dal Londonu jasno vedeti, da mora čimprej razgrniti svoje prihodnje korake. "Z naše strani bomo ostali enotni in odločeni, da dosežemo dogovor," je dodal.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...