Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Oči Evropske unije uprte v Veliko Britanijo - kako bodo odločili poslanci?

15.01.2019, 16:16

Oči Bruslja bodo drevi uprte v Veliko Britanijo. Parlament v Londonu bo namreč odločal o dogovoru o brexitu, ki ga je vlada Therese May dosegla v pogajanjih z Evropsko unijo. Dokumentu se slabo piše, vse kaže, da mu bodo poslanci na Otoku prižgali rdečo luč. Najbolj jih moti varovalo za preprečitev trde meje na irskem otoku.

Dogovor o brexitu je bil na dnevnem redu parlamenta v Londonu že pred dobrim mesecem. Tudi takrat mu ni kazalo dobro. Mayeva je upala, da bo pridobila ustrezna zagotovila Evropske unije pri točkah, ki sprožajo največ pomislekov, zato se je odločila za nadaljevanje razprave in preložitev glasovanja. A nič ne kaže, da bi bila njena misija v tem dodatnem času uspešna. "Brez dogovora ne bo izvedbe. Pika. Ne bo varnostnega sodelovanja. Ne bo jamstva za naše državljane zunaj naših meja. Ne bo gotovosti za posle in delavce," je pred poslanci Otoka naštela premierka. Priznala je, da dogovor ni popoln, kot je poudarila, gre za kompromis. A prepričana je, da bo zgodovina pokazala, da je bil najboljši možen.

S tem se strinja evropska poslanka Patricija Šulin. "Pomembno je, da dogovor ureja vsa tri prednostna ločitvena vprašanja, ki jih je zelo jasno zahteval tudi Evropski parlament. To so zaščita državljanov Evropske unije, ki živijo v Združenem kraljestvu, in državljanov Združenega kraljestva, ki živijo v kateri od držav članic. Treba bo spoštovati vse finančne obveznosti, ki jih je Združeno kraljestvo prevzelo kot država članica, tu je še vprašanje meje na irskem otoku."

"Ta dogovor mora dati zagotovilo Veliki Britaniji o Severni Irski, ker to je ta problem, ki je še naprej odprt. Na evropski strani moramo biti tudi toliko fleksibilni, da bomo pomagali Veliki Britaniji," poudarja poznavalec Evropske unije Dragan Barbutovski. Bruselj je to potrdil v posebnem pismu. Če parlament v Londonu dogovora o brexitu vseeno ne bo podprl, se 29. marca obeta trd odhod Velike Britanije iz Evropske unije. "Trd izstop bo imel katastrofalne posledice za evropsko gospodarstvo , sicer v manjši meri kot za britansko, ter tudi za kup ostalih področij," je prepričan Barbutovski. Takšno je prav tako mnenje Slovenke Damjane Derham, ki živi v južnem Manchestru. "Trdi brexit bi prinesel izolacijo za državo. Mislim, da to ne bi bilo pozitivno, saj nobena izolacija ni zdrava," poudarja Derhamova. Med scenariji, o katerih se ugiba v zadnjih dneh, je tudi preložitev samega brexita, v Bruslju kot skrajni rok za podaljšanje omenjajo julij.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...