Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
Ukrajina, vojna, revščina (foto: Pixabay)
Ukrajina, vojna, revščina
14.01.2019, 17:25

AVDIO: Ukrajina bo morala ob volitvah dokazati, da ni kot Rusija

Ukrajino marca čakajo volitve. Predsedniku Petru Porošenku javnomnenjske raziskave za zdaj ne napovedujejo še ene zmage. Marsikdo je prepričan, da je prav zato nedavni incident z Rusijo v Črnem morju izkoristil za ekspresno razglasitev vojnega stanja, kar je po približno mesecu dni preklical. A razmere v tem delu sveta ostajajo napete, odnosi med Kijevom in Moskvo bodo gotovo pomemben del kampanje.

Razglasitev vojnega stanja v Ukrajini, potem ko je Rusija v Kerški ožini zajela njene ladje in vojake, je Vladimir Putin ocenil kot provokacijo. Kot je dodal ruski predsednik, je želel Kijev pred marčevskimi volitvami v državi tako okrepiti podporo enemu od kandidatov. Imena ni izrekel, a je so številni ugotavljali, da je imel v mislih Porošenka. Da je imel Putin na tej točki verjetno prav, je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče ocenil politični analitik dr. Aleš Maver. "Jasno je, da on ni posebej verodostojen ocenjevalec razmer v Ukrajini. A dejstvo je, da čeprav je Porošenku uspelo uveljaviti Ukrajince kot narod, okrepiti samostojnost Ukrajine, jo bolj navezati na Zahod, kar je v njenem primeru edina pot, če se želi izogniti ruski pokrovki, mu je po drugi strani spodletelo na osnovni ravni." Kljub temu, da je bolj ali manj jasno, da se bodo razmere v Ukrajini izboljšale, ko bo prišlo do spremembe režima v Moskvi, so ljudje v Porošenka položili velike upe. "Pričakovali so boljše življenje, dvig standarda ter gotovo manj korupcije in vpliva oligarhov." Kot je dodal dr. Maver, Porošenko tu ni bil uspešen, zato kaže, da bodo marčevske volitve pravzaprav referendum proti njemu.

"Gotovo je pridobil zelo pomembni karti. Ena je priznanje avtokefalnosti Pravoslavne Cerkve v Ukrajini, saj mu je ta pustila, da je bil v prvih vrstah in bil poleg patriarha Filareta poglavitni oče tega koraka. Po drugi strani vojaške praske poenotijo ljudi v boju za neodvisnost in so spet voda na Porošenkov mlin," je pojasnil dr. Maver. Pri volitvah v Ukrajini bo po njegovih besedah zelo pomembno, da država dokaže, da ni kot Rusija. "Da predsednik vendarle ne bo uporabil in zlorabil državnega aparata in vseh razpoložljivih sil, da si zagotovi še en mandat." Dr. Maver svetel žarek med drugim vidi v razviti in vplivni civilni družbi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Radijski utrip, Evropska Unija, Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...