Matjaž Merljak
Marko Zupan
Rok Mihevc
05.01.2019, 15:51

Nemčija: Urad za informacijsko varnost je za hekerski napad vedel več tednov

V Nemčiji prah še naprej dviguje hekerski napad, ki je prizadel več sto politikov in ostalih znanih osebnosti, med njimi tudi novinarje. Storilci so se dokopali do njihovih osebnih podatkov in nekaterih dokumentov ter jih objavili na svetovnem spletu. Na dan je prišlo, da je zvezni urad za informacijsko varnost za to vedel že več tednov. Razkritje je sprožilo ostro kritiko pristojnih oblasti.

Da so bili v zveznem uradu za informacijsko varnost s hekerskim udarom in krajo podatkov seznanjeni že decembra, je za eno od televizij potrdil njegov vodja Arne Schönbohm. A dodal je, da so opozorili nekatere posameznike. "Nekatere poslance, ki so jih napadli hekerji, smo o tem obvestili pravočasno."

Zvezni urad za kriminalistično policijo je za to izvedel tik pred poročanjem medijev, zato so mnogi razjarjeni. V stranki Levica so zgroženi, takšno postopanje zanje ni sprejemljivo. Odzvali so se tudi v Krščansko-demokratski uniji in Krščansko-socialni uniji. Kot so sporočili, obveznost zvezne vlade, da o takih primerih obvesti parlament, velja tudi med božičnimi in novoletnimi prazniki.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...