Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Hrvaška od Izraela in ZDA zahteva odgovore v zvezi s prodajo vojaških letal

Svet | 04.01.2019, 15:51

Hrvaška se je odzvala na zaplet pri nakupu 12 izraelskih vojaških letal ameriškega izvora. Pričakuje, da bosta strani nesporazum zgladili v tednu dni. Če do prihodnjega petka ne bo odgovorov iz Tel Aviva in Washingtona, bo Zagreb odpovedal naročilo.

Zagreb je pogojni pol milijarde dolarjev vreden posel s Tel Avivom o nakupu nekaj desetletij starih lovcev F-16 barak sklenil marca lani. Vse skupaj naj bi sledilo odobritvi Washingtona, da Izrael tretji državi proda v ZDA izdelana vojaška letala. Težave so se začele, ko so v ZDA postavili pogoj - odstranitev celotne opreme, s katero jih je Izrael posodobil. Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević je novinarjem povedal, da obstaja zaupen dokument, v katerem je Washington predhodno soglašal s prodajo. "Izraelska država je imela vse potrebno gradivo, ko je 3. oktobra 2017 objavila razpis. To je vključevalo tudi predhodno soglašanje ZDA." Krstičević je zagotovil, da se je njegova ekipa razpisa lotila strokovno. "Mislim, da je bil postopek od začetka do konca voden zelo sistematično, profesionalno in pregledno. V njem so sodelovali najboljši ljudje."

Zagreb je zahteval zagotovilo, da Tel Aviv lahko uresniči posel. "Postavili smo rok. Do 11. januarja mora izraelska država uradno sporočiti, kako in kaj, nato bo naša vlada sprejela ustrezno odločitev," je sporočil Krstičević. Posel bi lahko tudi propadel. "Od Izraela in ZDA pričakujemo, da se dokončno in jasno izrečeta o prodaji vojaških letal. Naša vlada stoji za svojimi stališči. Vztraja pri nakupu vojaških letal, kot so bila predstavljena v ponudbi. V nasprotnem primeru bomo razveljavili postopek," je poudaril hrvaški premier Andrej Plenković.

Zaradi tega zapleta so se že pojavili pozivi k njegovemu odstopu in k odstopu Krstičevića. "Ne jaz ne moja ekipa v nobenem primeru nismo ogrožali nacionalnih interesov," je bil jasen hrvaški obrambni minister, ki se, kot je dodal, zaveda odgovornosti.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...