Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Rokavski preliv (foto: Wikipedia)
Rokavski preliv

Velika Britanija v Rokavski preliv napotila posebno ladjo za preprečevanje migracij

Svet | 04.01.2019, 15:40

Velika Britanija je v Rokavski preliv napotila posebno vojaško ladjo, ki bo pomagala odgovoriti na izziv migracij. To ožino med Francijo in Otokom namreč skuša v zadnjem času nezakonito prečkati vse več ljudi. Oblasti so opazen porast zabeležile prav v času praznikov. Pot je zelo nevarna, med drugim zaradi gostega prometa, močnih tokov in nizkih temperatur morja.

"Ljudje se ne bi smeli podati na tako nevarno pot. A če se odločijo zanjo, jim moramo poslati jasen signal, da tako ne bo šlo. Prihajajo iz Francije, ki je varna država. Prihajajo v Veliko Britanijo, kjer v skoraj vsakem primeru zaprosijo za azil. Če bi šlo za resnične prosilce za azil, bi ga zahtevali v katerikoli varni državi. Poslati moramo jasen signal, da skupinam, ki prežijo nanje in jih navdajajo z lažnim upanjem, ne bo uspelo," je sporočil britanski notranji minister Sajid Javid.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.