Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pri avdienci (foto: Vatican News)
Papež pri avdienci

Papež: Mladi kristjani so kvas miru za svet!

Svet | 30.01.2019, 11:59 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je pri današnji katehezi ozrl na svoje potovanje v Panamo in Svetovni dan mladih. Izpostavil je vero in navdušenje tamkajšnjega ljudstva ter se spomnil osrednjih srečanj in dogodkov iz svojega štiridnevnega obiska.

Ljudje so papeža povsod pozdravljali in mu v pozdrav dvigovali svoje otroke z besedami: ’To je moj ponos, moja prihodnost!’. »Koliko dostojanstva je v teh dejanjih in kako je to zgovorno za demografsko zimo, ki jo živimo v Evropi«, je poudaril sveti oče in dodal, da so bila srečanja, ki jih je opravil v Panami, prežeta in okužena z veselo navzočnostjo mladih, zaradi katerih je tudi odpotoval v to srednjeameriško državo.

Mladi z vsega sveta, raznih jezikov in kultur, ki so skupaj plesali, dvigovali zastave ter tako izražali veselje, ker so se srečali, so po papeževih besedah preroško znamenje, ki gre proti toku današnje miselnosti nacionalističnih konfliktov. »To je znamenje, da so mladi kristjani v svetu kvas miru«, je zatrdil.

Sicer pa je imel Svetovni dan mladih močan marijanski pečat, saj je bila tema povzeta v Marijinih besedah angelu: Glej Gospodova služabnica sem, zgodi se mi po tvoji besedi. »Močno je bilo slišati te besede iz ust mladih predstavnikov iz vseh petih celin, predvsem pa videti, kako te besede odsevajo na njihovih obrazih. Dokler bodo mlade generacije sposobne Bogu reči ’Tukaj sem’, ima svet prihodnost«, je med splošno avdienco še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...