Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež ob odhodu iz paname (foto: Vatican News)
Papež ob odhodu iz paname

VIDEO: Papež prostovoljcem SDM: Pomnožiti moramo upanje! Obiskal tudi bolnike z aidsom

Svet | 28.01.2019, 11:15 Marjana Debevec

V Panami se je včeraj sklenil 34. svetovni dan mladih, na katerem je sodelovalo 700 tisoč mladih z vsega sveta. Naslednje svetovno srečanje mladih bo leta 2022 v Lizboni na Portugalskem. Papež Frančišek je zadnji dan svojega obiska opravil več pomenljivih srečanj, pred tremi urami pa se je vrnil v Rim.

Papež se med svojimi potovanji vedno vrača na obrobja družbe. Tako je bilo tudi v Panami, ko je obiskal ustanovo Dobri Samarijan, ki skrbi za bolnike z aidsom. Gre za ljudi, med katerimi so mnogi odvisniki, ki jih družba zavrže in pogosto ostanejo sami. Zato zanje skrbi ustanova, ki jo je ustanovila tamkajšnja župnija.

»Ko sem se pripravljal na današnje srečanje, sem prebral pričevanje enega člana vaše ustanove. V srce me je ganil, ko je zapisal: ’Tukaj sem se na novo rodil.’ Ta dom in vsi centri, ki jih predstavljate, so namreč znamenje novega življenja, ki ga Bog želi darovati. Tukaj se preko ljubezni Cerkev in vera vedno znova rojevata«, je 60 bolnikom z aidsom dejal sveti oče in obenem opozoril pred brezbrižnostjo, ki ubija.

Mladi pozdravljajo papeža; med njimi so tudi Slovenci
Mladi pozdravljajo papeža; med njimi so tudi Slovenci © Vatican News

Sledilo pa je praznično srečanje na stadionu v Panami, kjer se je papež zahvalil več kot 15 tisoč prostovoljcem Svetovnega dneva mladih. Med njimi so bili poleg katoličanov tudi muslimani, budisti, Judje in mladi brez verskega prepričanja, ki pa so želeli dati svoj prispevek. »Dati je treba vse od sebe, da bo mogoč čudež pomnožitve ne le kruha, ampak tudi upanja. In vi ste, ko ste dali vse od sebe, sodelovali pri čudežu pomnožitve upanja! Pomnožiti moramo upanje! Hvala vam za to!«, je navdušenim prostovoljcem, ki so v dneh trdega dela izkusili, kaj pomeni, da nihče nima večje ljubezni kot je ta, da da svoje življenje za brate, še dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...