Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež s škofi Srednje Amerike foto:Vatican MediA (foto: Vatican Media)
Papež s škofi Srednje Amerike foto:Vatican MediA

Mlade ’ukrasti’ ulici in kulturi smrti

Cerkev po svetu | 24.01.2019, 20:44 Marta Jerebič

Papež se je danes v Panami srečal s škofi Srednje Amerike in jih v nagovoru, ki je bil prežet z besedami sv. Oscarja Romera, pozval, naj mlade ’ukradejo’ ulici in kulturi smrti.

Moč Cerkve ne sloni na podpori oblastnikov in politike, je poudaril papež in dodal, da mora biti Cerkev ponižna in uboga, ne arogantna ali polna ponosa, slediti mora zgledu sv. Oscarja Romera. Biti mora glas proti krivicam in revščini.

Po besedah svetega očeta je ta svetovni dan mladih priložnost, da se še bolj približajo svetu mladih. Škofe je pozval k spodbujanju programov in izobraževalnih središč, ki bodo znala spremljati, podpirati in mlade vzgajati k odgovornosti:

»Ukradite mlade z ulic, preden jih kultura smrti, ki jim prodaja dim in magične rešitve, ujame in izkoristi njihovo domišljijo,« je bil poziv papeža, ki je opozoril na družinsko nasilje, nasilne umore žensk, oborožene in zločinske tolpe, trgovino z mamili, spolno izkoriščanje otrok in mladih. V zvezi z migranti pa je dejal, da je treba premagati strahove in nezaupanje.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...