Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Rožni venci za Svetovni dan mladih (foto: Vatican News)
Rožni venci za Svetovni dan mladih

Betlehemske družine izdelale milijon rožnih vencev za Svetovni dan mladih

Slovenija | 23.01.2019, 09:36 Marjana Debevec

Papež Frančišek je odpotoval v Panamo na Svetovni dan mladih. Udeleženci tega velikega dogodka bodo molili z rožnimi venci, izdelanimi v Betlehemu. Projekt, ki je potekal v okviru organizacije Pomoč Cerkvi v stiski, po eni strani spodbuja k molitvi, po drugi pa finančno pomaga kristjanom v Sveti deželi.

Od leta 1948 je Betlehem zapustilo več kot 350 tisoč kristjanov. Glavni razlog so težke ekonomske razmere, velika pa je tudi stopnja brezposelnosti med kristjani, ki najdejo zaposlitev predvsem na področju turizma in izdelave sakralnih predmetov. Približno dvesto betlehemskih družin je tako več mesecev izdelovalo milijon rožnih vencev, s plačilom za svoje delo pa bodo lažje živeli vse leto.

Obenem pa bo na tisoče mladih na Svetovnem dnevu mladih molilo za mir z rožnimi venci, ki so jih izdelale njihove roke. Spomnimo, da je papež Frančišek v nedeljo posebej spodbudil ravno k molitvi rožnega venca za mir.

Fatimska Marija
Fatimska Marija © CTV

V Panamo je »poromal« tudi kip Fatimske Marije

Na svetovni dan mladih v Panamo je »poromal« tudi izvirni kip Fatimske Marije. Po navedbah panamske nadškofije se je prvič po letu 2018 zgodilo, da je kip zapustil portugalsko romarsko središče. Obiskovalci SDM lahko z molitvijo pred Fatimsko Marijo dobijo popoln odpustek.

Katoliška cerkev v Panami je po tem, ko je sprejela organizacijo SDM 2019, prosila, če bi bil izvirni kip Fatimske Marije lahko navzoč na osrednjih prireditvah srečanja. Vodstvo romarskega središča v Fatimi je njihovi prošnji ugodilo.

Fatimska Marija v Panami stoji v samostojni kapeli na območju prireditev SDM, kjer romarji lahko molijo pred njenim kipom. 29. januarja bodo kip odpeljali nazaj na Portugalsko. V medijih se pojavljajo ugibanja, ali bo prizorišče naslednjega svetovnega dneva mladih v Lizboni ali Fatimi. Kraj naslednjega srečanja bo ob koncu letošnje prireditve razkril papež Frančišek.

Za prejem popolnega odpustka na SDM veljajo običajni pogoji: zakrament sprave, udeležba pri bogoslužju s prejemom obhajila in molitev po papeževem namenu.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...