Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Greg Burke in Paloma Garcia Ovejero (foto: Splet)
Greg Burke in Paloma Garcia Ovejero

Zakaj sta odstopila Burke in Ovejerova?

Svet | 05.01.2019, 07:00 Marta Jerebič

Katoliški mediji od zadnjega dneva lanskega leta ugibajo, zakaj sta odstopila vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke in namestnica Paloma Garcia Ovejero. Nekateri navajajo napetosti v Dikasteriju za komunikacije, drugi, da gre za dva visoko cenjena novinarja, za katera je bilo samo še vprašanje časa, kdaj jima bo takšnega PR-ovstva dovolj.

Odhod obeh tiskovnih predstavnikov je presenetil številne v vatikanski palači. Onkraj uradnih izjav vse kaže na težave, ki so se v zadnjem letu nabrale v odnosih med Tiskovnim uradom in Dikasterijem za komunikacije, ki ga od julija lani vodi laik Paolo Ruffini in je odgovoren za vatikansko medijsko reformo. Kot piše portal Vatican Insider naj bi prišlo do kratkih stikov kar zadeva organizacijo, razdelitev nalog in vlog.

Urednik ameriškega portala Crux, John Allen, pa piše, je odstop Burka in Ovejerove pričakoval že vse od njunega imenovanja leta 2016. Razlog je preprost. Oba sta po srcu novinarja in novinarji niso mišljeni, da bi bili vladna trobila. Morda bi bilo kaj drugače, če bi imela resnično možnost oblikovati vatikansko komunikacijo, z neposrednim dostopom do šefa in pomenljivo vlogo v procesu odločanja. A njuna vloga ni bila nikoli mišljena tako. Odgovarjala sta vatikanskemu državnemu tajništvu, ne papežu neposredno, kar pomeni, da so bili novinarji odvisni od birokratov. Za takšne naloge pa niso potrebni visoko talentirani in ustvarjalni novinarji. To ne pomeni, da nista ničesar naredila v Tiskovnem uradu. Nasprotno, Allen jima priznava, da sta vpeljala človeški odnos do novinarjev, kar v zadnjih dvajsetih letih ni bilo vedno na dnevnem redu. Našteva še druge njune kakovosti, tudi to, da nista nikoli dajala prednosti določenemu novinarju ali mediju, pripravljala sta neformalna srečanja z njimi, olajševala delo na papeževih mednarodnih potovanjih.

Kakorkoli, do odstopa je prišlo pred trimesečjem, ki bi lahko bilo ključno za Frančiškov pontifikat. Na programu ima mednarodno potovanje v Panamo za svetovni dan mladih, obiskal bo Združene arabske emirate, konec februarja pa je v Vatikanu srečanje vseh predsednikov škofovskih konferenc o spolnih zlorabah, dogodek, ki bo imel pozornost vsega sveta.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...