Angela Merkel (foto: 6yka.com)
Angela Merkel

Kaj je Merklova zapustila nemškim krščanskim demokratom?

Svet | 07.12.2018, 14:49

Hamburg je v središču pozornosti tako Nemčije kot tudi Evropske unije. Na kongresu Krščansko-demokratske unije po 18 letih z vrha stranke odhaja kanclerka Angela Merkel. Že v kratkem naj bi bil znan njen naslednik. Od tega, ali bo vodenje prevzela generalna sekretarka Annegret Kramp-Karrenbauer ali bodo delegati vodenje zaupali odvetniku Friedrichu Merzu ali zdravstvenemu ministru Jensu Spahnu, bo odvisno, kakšna bo nadaljnja strankina pot. Da bo polna izzivov, je prepričana Merklova, ki je v poslovilnem govoru pozvala k poenotenju.

Merklova je ocenila, da je bila stranka pod njenim vodstvom uspešna, saj je oblikovala politiko na krščanskih vrednotah, a hkrati razumela, kaj se dogaja v okolici, prav tako je bila pripravljena sprejemati dobre dogovore. Vsi se s tem ne strinjajo.

"Sam pristop Merklove do vodenja politike je po mojem mnenju problematičen. Namesto dolgoročne vizije je bilo v ospredju vedno sledenje trenutnemu razpoloženju javnega mnenja. Pri tem so se dogajale tudi hude napake," je poudaril politični analitik dr. Aleš Maver. Prepričan je, da je bila vloga Merklove pri notranjem razvoju Krščansko-demokratske unije negativna, saj je v njej med drugim precej sistematično odpravila resno konkurenco. Kot je še spomnil, je Merklova dopustila, da je še bolj desno od tradicionalnih strank na tem političnem polut nastala Alternativa za Nemčijo. "Vzpon Alternative za Nemčijo, zlasti v zahodnih deželah, kaže, kako zelo je pravzaprav Merklova oslabila konzervativni profil krščanske demokracije. Tu ne gre samo za neposredno nezadovoljstvo zaradi migracij, ampak gre tudi za občutek številnih običajnih državljank in državljanov, da njihove predstave o življenju v krščanski demokraciji niso dovolj zastopane."

Podobno je menil poznavalec nemške družbe Ingo Paš. "Mislim, da bo treba korigirati usmeritev, kakršna se je začrtala v zadnjem desetletju. Ta politika je šla absolutno v nasprotno smer, to se pravi v levo."

Ker je Nemčija eden glavnih igralcev v Evropski uniji, volilni kongres najmočnejše stranke v državi nikakor ne gre mimo ostalih članic. Spremljamo ga tudi v Sloveniji, saj je Nemčija ena naših najpomembnejših gospodarskih partneric.

Svet, Evropska Unija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...