Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Onesnaževanje, plastični odpadki (foto: Pixabay)
Onesnaževanje, plastični odpadki

Šulinova: Smo družba, ki brez pomislekov meče stran stvari

Svet | 04.12.2018, 23:15

Evropska unija je ena vodilnih v prizadevanjih za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki so vzrok podnebnih sprememb. Evropska poslanka Patricija Šulin je prepričana, da celovite rešitve ne bo brez širšega razumevanja tega problema. Kot je dodala, podobno velja za plastične izdelke za enkratno uporabo, saj onesnažujejo okolje in celo ogrožajo nekatere živalske in rastlinske vrste. Evropski parlament je pred kratkim na tem področju stopil korak naprej.

Poročali smo že, da so evropski poslanci na zadnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejeli resolucijo, po kateri bi z letom 2021 v Evropski uniji prepovedali plastične izdelke za enkratno uporabo. Mednje sodijo plastični krožniki in pribor, slamice ter vatirane palčke. K temu so jih vodili zaskrbljujoči podatki. Šulinova, ki prihaja iz vrst Evropske ljudske stranke, meni, da več kot 8 milijard ton proizvedene plastike in 6 milijard ton ustvarjenih odpadkov v 65 letih veliko povedo o nas. " Smo družba, ki, kot kaže, stvari brez pomislekov meče stran," je poudarila v pogovoru za naš radio.

Kot je dodala, to naše oceane spreminja v ogromen smetnjak. Plastični izdelki so namreč odgovorni za 85 odstotkov onesnaženja morij, brez ustreznega ukrepanja jih bo v njih leta 2050 več kot rib. Šulinova je opozorila tudi na plastične izdelke v kmetijstvu, ki nemalokrat končajo na obdelovalnih površinah. "Te potem, ko se razgradijo, kot mikroplastila zaidejo v podtalnico." Onesnaževanje okolja s plastičnimi izdelki torej tako in drugače vpliva na zdravje ljudi. Šulinova je zadovoljna, ker bodo za zajezitev brezskrbnega ravnanja z odpadki veljale tudi kazni.

Svet, Evropska Unija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...