Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Prvo sveto obhajilo v Buenos Airesu

Slovenci po svetu | 21.12.2018, 07:51 Matjaž Merljak

V cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši v središču argentinske prestolnice je bilo na praznik Brezmadežene zelo slovesno. Trinajst slovenskih deklic in fatnov je prvič prejelo Jezusa v svoje srce.

Slovesnost je bila lepa in doživeta. Vsaka katoliška družina z veseljem pričakuje ta posebni dan, ko bo njihov otrok prvič prejel Jezusa v podobi hostije, sta za Svobodno Slovenijo zapisala Irena in Lojze Kočar.

Priprava na zakrament se je začela že leto prej, ko katehistinje Ana Beltram Aguilar, Lučka Bergant Uštar, Juli Kastelic Štumberger, Olga Dolenc Kociman in duhovniki msgr. dr. Jure Rode, Franci Cukjati in Robert Brest začeli pripravljati otroke na zakrament svete spovedi.

Sveto mašo je daroval Robert Brest. Prvoobhajanci so pred mašo molili rožni venec, nato so v sprevodu odšli v cerkev, kjer so na oltar položili listke z enomesečno pripravo na zakrament. V cerkvi so bili njihovi starši in botri, prepeval je otroški zbor Balantičeve šole pod vodstvom Kristine Skvarča Šenk, na orgle jih je spremjala Andrejka Selan Vombergar. Pred obhajilom so s prižanimi krstnimi svečami v rokah obnovili krstne obljube.

Naslednji dan, v nedeljo 9. decembra, so imeli ponovitev prvega sv. obhajila po slovenskih domovih, vsak v tistem domu, kateremu pripada.

Prvoobhajanci z duhovnikom Robertom Brestom
Prvoobhajanci z duhovnikom Robertom Brestom © Marko Vombergar, Svobodna Slovenija

Jezusa so letos prvič prejeli v svoje srce : Martin Altini Mehle, Marjanca Čop, Simon Hrovat, Benjamin Kocmur, Nadja Kočar, Katja Luna, Sara Modic, Tatjana Mokorel, Jani Petkovšek, Luka Pregelj, Tomaž Pregelj, Matej Rovan in Mirko Šenk.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.