Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Verica Trstenjak na vseslovenskem srečanju 2016 (foto: Barbara Žejavac, dz-rs.si)
Dr. Verica Trstenjak na vseslovenskem srečanju 2016

Verica Trstenjak zapušča Sodni svet

Slovenija | 11.12.2018, 08:18

Profesorica za evropsko pravo dr. Verica Trstenjak z 31. decembrom odstopa kot članica Sodnega sveta. To je potrdila tudi za Radio Ognjišče. V odstopni izjavi, ki jo je naslovila na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Dejana Židana in predsednico sodnega sveta Barbaro Nerat opozarja, da je sodni svet ustavna institucija in da trenutni položaj v praksi, po njeni oceni v celoti ne omogoča kakovostnega in odgovornega dela.

Uvodoma je dr. Trstenjakova poudarila, da mora imeti sodni svet kot strokovna institucija ustrezne pogoje; časovne, organizacijske, strokovno tehnične, finančne ipd. za kakovostno vsebinsko delo. »Sodni svet odloča o najpomembnejših predlogih za funkcije v sodstvu in vse vloge je treba obravnavati vsebinsko poglobljeno in odgovorno. Razgovori s kandidati za trajno sodniško funkcijo bi morali trajati približno uro, ne pa le 20 minut, upoštevaje da ima Sodni svet 11 članov, ki postavljajo vprašanja. Obravnava druge pomembne problematike je v bistvu nemogoča, ali se ji ne posveti potrebne pozornosti (npr. obravnava poročila Sveta Evrope o stanju v sodstvu ali poročila 2018 EU Justice Scorboard, obravnava problematike spoštovanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice in Sodišča EU, problem nezaupanja sodstvu). Vse to bi po moje zahtevalo posebno vsebinsko poglobljeno obravnavo tudi na Sodnem svetu, za kar pa ni časa, saj člani to delo opravljajo poleg svojih zaposlitev,« je kritična mednarodno uveljavljena strokovnjakinja.

Nadalje poudarja, da bi morale seje Sodnega sveta biti pogosteje in ne le dvakrat mesečno popoldan ter trajati ves dan. »Na seji je obravnavano več kot 2500 strani gradiv, več kot 250 raznih priponk z gradivi, dnevni red pa preobsežen za predviden časovni okvir, dostop do gradiv elektronsko pogosto nemogoč zaradi tehničnih težav,« je opisala razmere.

Dr. Verica Trstenjak je ob sklepu odstopnega pisma še zapisala: »Razlogi zakaj odstopam kot članica so predvsem v dejstvu, da opozorim pristojne organe na neprimeren status, način dela, organizacijo ter materialne in druge pogoje za delo Sodnega sveta in ker ne morem prevzeti odgovornosti za odločitve, ki so sprejete v časovno neustreznem okvirju, prav tako pa ne morem niti posredno vplivati na izboljšanje stanja v sodstvu, niti ne morem prispevati k krepitvi zaupanja v sodstvu, saj za obravnavo te problematike ni časa.«

Ta predlog po njenih besedah ne pomeni kritike dela strokovnih služb, niti dela dosedanjih članov Sodnega sveta, ampak želi prispevati k drugačni organizaciji in pogojem za delo Sodnega sveta.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...