Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Silvestrski večer in ponudba

Slovenija | 31.12.2018, 12:45 Tanja Dominko

Nekateri bodo silvestrski večer preživeli doma v družbi svojih domačih, drugi pri prijateljih, tretji v molitvi na katerem od duhovnih silvestrovanj, četrti pa na prostem, kjer se bodo družili z množico drugih, zabave željnih.

Nekateri novo leto radi pričakajo bolj glasno, drugi bolj v umirjenem ozračju in s sveto mašo. Za slednje bo zvečer priložnost v marsikateri župniji, med večjimi pa omenimo zahvalno sveto mašo v mariborski stolnici, ki jo bo daroval nadškof Alojzij Cvikl, začela se bo ob 17. uri, ob isti uri se bodo verniki zbrali tudi na Sveti Gori pri Gorici, medtem ko bo zahvalna maša v murskosoboški škofiji nocoj v Turnišču ob 20. uri, daroval jo bo škof Peter Štumpf. Molitveno silvestrovanje pripravljajo v Stični in tudi pri kapucinih v Kančevcih, kjer so družine zbrane že vse od sobote. Kaj jih vsako leto pripelje tja? Poslanka Iva Dimic je redna gostja s svojo družino že kar nekaj let, na enem od skupnih bivanj v tem domu duhovnosti je dejala. »Program v Kančevcih je za našo družino pomemben, pomeni odmik od vsakdanjega vrveža in ga jemljemo kot trenutek, ko se naša družina lahko ustavi, pogleda sama vase in si nakloni več časa in so to dragoceni trenutki.

Tudi Boštjan Čampa pravi podobno. »Nas je najbolj nagovoril program, zelo je družinam prijazno, če so otroci zadovoljni, smo tudi mi. Tudi duhovna komponenta je pomembna, zato se bomo vračali še kar nekaj let.«

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore pa se bo danes srečal z ljubljanskimi brezdomci na silvestrovanju, ki ga iz leta v leto pripravlja Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote. Poleg njega bosta več kot sto brezdomcev nagovorila tudi predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski župan Zoran Janković. Ana Nuša Zavašnik iz Vincencijeve zveze je o programu za Radio Ognjišče povedala. »Tudi letos bo potekalo v veselem vzdušju, saj za brezdomce pripravljamo tombolo s skečem, kvizom, živo glasbo, silvestrsko večerjo in gosti. Začnemo ob 19. uri in končamo do 1. ure ponoči.«

Številni bodo novo leto pričakali na množičnih silvestrovanjih na prostem, ki jih pripravljajo v večjih mestih po državi. V Ljubljani bodo že tradicionalno silvestrovali na štirih trgih. Na Kongresnem trgu, kjer bo program namenjen najširšemu krogu obiskovalcev, bodo nastopili Anabel, Nika Zorjan in Victory. Na Mestnem trgu, kjer se bodo zbrali ljubitelji popevk, pa bodo nastopili Maraaya & Jazzilaz in Klara Jazbec.

Na Trgu francoske revolucije bodo na svoj račun prišli ljubitelji alternativne rock glasbe, na Pogačarjevem trgu pa bodo poskrbeli za ljubitelje slovenskih izvajalcev popularne in narodno zabavne glasbe.

V Mariboru, kjer ima javno silvestrovanje najdaljšo tradicijo v Sloveniji, bosta nastopila Nuša Derenda in Pop Design. V Celju bo na Krekovem trgu temperaturo dvigovala zasedba Rok’n’band. V Novem mestu bodo na silvestrovanju na Glavnem trgu nastopili Gašper Rifelj s spremljevalno skupino in vedno zabavni MI2. V Murski Soboti, natančneje na Trgu zmage bodo v novo leto vstopili ob zvokih Tropik Banda in Miša Kontreca, nebo pa bo tudi letos pet minut osvetljeval ognjemet. Ta bo sicer prisoten v številnih krajih po državi in bo zaradi vremena predvidoma tudi precej bolj viden kot lani, ko je prirediteljem nagajala megla.

 

Slovenija, Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...