Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek pred molitvijo Angelovega češčenja. (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek pred molitvijo Angelovega češčenja.

Papež o veselju, ki ga prinaša Novorojeni

Papež in Sveti sedež | 16.12.2018, 15:39 Tone Gorjup

Tretja adventna nedelja ima v Vatikanu poseben pridih, saj otroci italijanske prestolnice prinesejo na Trg sv. Petra kipce majhnega Jezusa, da bi jih papež blagoslovil. Tudi božja beseda prekipeva v veselju, ker je Gospodov prihod blizu, na kar opozarjajo prerok Sofoníja, apostol Pavel in Janez Krstnik. Vse to je zaznamovalo papežev nagovor pred molitvijo angelovega čaščenja. Po njej je blagoslovil že omenjene kipce in tudi otrokom namenil nekaj besed o tem, kaj je pravo veselje.

Po besedah papeža nas že Prerok Sofonija, z besedami, ki jih je namenil izvoljenemu ljudstvu, spodbuja k veselju: »'Vriskaj, hči sionska, vzklikaj, Izrael! Vesêli in raduj se z vsem srcem, hči jeruzalemska!« Nadvse primeren poziv v času, ko se pripravljamo na božič. Tako nas usmerja k pravemu viru veselja, k Jezusu, Odrešeniku, ki je Bog z nami. Njegova prisotnost je največji vir veselja.

Papež je nadaljeval z apostolom Pavlom, ki pravi, da nam ni treba biti v skrbeh. Ne glede na okoliščine zaupajmo Gospodu svoje skrbi, želje, potrebe in to z iskreno prošnjo, molitvijo in zahvalo. Tudi sredi težav in trpljenja je z nami; hrani naše upanje in krepi naš pogum.

Kot je še dejal papež, je advent namenjen temu, da bi se spreobrnili in sprejeli Gospodovo povabilo k veselju. Za to se treba za trenutek ustaviti in vprašati, kot so se spraševali poslušalci Janeza Krstnika: »Kaj naj storim?«

Po opoldanski molitvi je papež spomnil na pred tednom dni v Marakešu sprejeti svetovni dogovor o migracijah, ki vključuje cilje za boljše upravljanje migracij v interesu držav, prebežnikov in skupnosti, ki jih gostijo. Papež upa, da bo ta dogovor prinesel želene rešitve ter pripomogel k večji odgovornosti, solidarnosti in sočutju do migrantov.

Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...