Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Papež Frančišek pred molitvijo Angelovega češčenja. (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek pred molitvijo Angelovega češčenja.

Papež o veselju, ki ga prinaša Novorojeni

16.12.2018, 15:39 Tone Gorjup

Tretja adventna nedelja ima v Vatikanu poseben pridih, saj otroci italijanske prestolnice prinesejo na Trg sv. Petra kipce majhnega Jezusa, da bi jih papež blagoslovil. Tudi božja beseda prekipeva v veselju, ker je Gospodov prihod blizu, na kar opozarjajo prerok Sofoníja, apostol Pavel in Janez Krstnik. Vse to je zaznamovalo papežev nagovor pred molitvijo angelovega čaščenja. Po njej je blagoslovil že omenjene kipce in tudi otrokom namenil nekaj besed o tem, kaj je pravo veselje.

Po besedah papeža nas že Prerok Sofonija, z besedami, ki jih je namenil izvoljenemu ljudstvu, spodbuja k veselju: »'Vriskaj, hči sionska, vzklikaj, Izrael! Vesêli in raduj se z vsem srcem, hči jeruzalemska!« Nadvse primeren poziv v času, ko se pripravljamo na božič. Tako nas usmerja k pravemu viru veselja, k Jezusu, Odrešeniku, ki je Bog z nami. Njegova prisotnost je največji vir veselja.

Papež je nadaljeval z apostolom Pavlom, ki pravi, da nam ni treba biti v skrbeh. Ne glede na okoliščine zaupajmo Gospodu svoje skrbi, želje, potrebe in to z iskreno prošnjo, molitvijo in zahvalo. Tudi sredi težav in trpljenja je z nami; hrani naše upanje in krepi naš pogum.

Kot je še dejal papež, je advent namenjen temu, da bi se spreobrnili in sprejeli Gospodovo povabilo k veselju. Za to se treba za trenutek ustaviti in vprašati, kot so se spraševali poslušalci Janeza Krstnika: »Kaj naj storim?«

Po opoldanski molitvi je papež spomnil na pred tednom dni v Marakešu sprejeti svetovni dogovor o migracijah, ki vključuje cilje za boljše upravljanje migracij v interesu držav, prebežnikov in skupnosti, ki jih gostijo. Papež upa, da bo ta dogovor prinesel želene rešitve ter pripomogel k večji odgovornosti, solidarnosti in sočutju do migrantov.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.