Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović

Koruptivnega ravnanja ne kaznujejo

10.12.2018, 16:30

Včeraj je bil mednarodni dan boja proti korupciji. Slovenija ima na tem področju še vedno veliko izzivov, po indeksu zaznave korupcije smo med 61-imi državami na 34. mestu. Glavni problem v Sloveniji je po besedah profesorja na Fakulteti za varnostne vede sistemska korupcija, in sicer »prav na vplivanju na zakonodajo, ki je v korist ozkega kroga ljudi, ne pa tistih, ki bi jo potrebovali, in pa kadrovanje, ko zasedejo najvišja mesta ljudje, ki nimajo pogojev, referenc in kariere na tem področju, zato institucije ne delujejo, kot bi morale«.

O Komisiji za preprečevanje korupcije pa Dobovšek pravi, da je bila zelo dobro zamišljena. »Prvi zakon je bil zelo dober, lahko bi se ga samo nadgradilo. Rekli so, da je brezzobi tiger, ampak imel je še kako močne zobe, samo tistim, ki je omogočal korupcijo, je bil v napoto. Šli so v spremembo zakona in so nekako naredili komisijo invalidno. Vrniti se moramo za mizo in graditi na zakonu, kot je bil na začetku. Da bo to postala institucija, ki odloča o najhujših oblikah korupcije. Posledice bodo tudi na odškodninske in položajske, da takšen človek ne more zasesti več položaja, pri nas je ravno obratno, zasedajo boljše ali enake položaje v drugi instituciji.«

KPK začenja teden boja proti korupciji, v okviru katerega bo na več dogodkih obveščala o pomenu spopadanja s korupcijo in njenega preprečevanja. Pripravila je tudi usposabljanje za novinarje, ki so se lahko seznanili s potekom postopka pred komisijo ter z institutoma lobiranja in nasprotja interesov. Pripravila bo tudi razpravo o dovoljenem in nedovoljenem vplivanju politike na vodenje in upravljanje zdravstvenih zavodov preko imenovanj in razreševanj predstavnikov v svetih zavodov.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.