Jože Bartolj
Marko Zupan
Helena Križnik

Vatikan Marakeški dogovor podpira, a z nekaterimi zadržki

10.12.2018, 12:43 Marjana Debevec

Sveti sedež je že dve leti sodeloval pri pripravi dogovora o sprejemu in integraciji beguncev in migrantov. Izraža mu podporo, vendar ima hkrati pridržke do nekaterih izrazov in načel v dokumentu, je za katoliški portal Crux povedal stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi nadškof Ivan Jurkovič.

Nadškof Jurkovič si želi, da bi globalni dogovor o migracijah prispeval k bolj predvidljivemu in usklajenemu delovanju na področju migracij. Med pozitivnimi vidiki je izpostavil trditev, da so migracije nekaj naravnega, zavzemanje za varne in urejene migracije, načelo deljene odgovornosti, pomen zaščite družine in otrok ter priznanje, da so migracije dvostranski proces. Cerkev na te izzive odgovarja v luči evangelija in družbenega nauka Cerkve.

Po besedah nadškofa Jurkoviča je zato treba v migrantih vedno videti človeški obraz, vendar pa priznava, da gre za zelo kompleksno vprašanje. Ne more namreč biti ustrezne migracijske politike brez strategije vključevanja vsakega človeka, kot subjekta odgovornega razvoja družbe.

Spomnimo, da papež Frančišek poziva k štirim korakom, ki naj bi jih vlade uresničile s pravo mero previdnosti, in sicer: sprejemanje, skrb, zaščita in vključevanje. V mejah razumevanja skupnega dobrega naj bi migrantom omogočile, da postanejo del nove družbe.

Nadškof Jurkovič tudi poudarja, da je Vatikan pred pravico do migriranja vedno postavil tudi pravico do tega, da ljudje ostanejo v svojih državah in da niso prisiljeni bežati.

Obenem pa Cerkev ostaja zadržana glede nekaterih vidikov Marakeškega dogovora. Med njimi je predlog zdravstvenih uslug, ki vključujejo kontracepcijo in nudenje splava ter agenda LGBT.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Politika, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.