Marjan Bunič
Marko Zupan
Helena Križnik

Miklavž bo pekel piškote

26.11.2018, 15:07 Matjaž Merljak

Še dober teden dni je do Miklavževega večera in njegovi pomočniki že razmišljajo, kako mu pomagati pri peki piškotov. Sestra Nikolina je v današnji Svetovalnici poslušalkama povedala, kako narediti medenjake in preproste piškote iz krhkega testa.

Krhko testo za piškote naredimo iz 1/2 kg moke, 1/4 kg masla in 1/2 vrečke pecilnega praška. To zdrobtinimo in dodamo 12-15 dag sladkor v prahu, po želji lahko malo zmletih orehov ali lešnikov. Nato dodamo še eno jajce in dva rumenjaka ter limonino lupinica, po potrebi še žlico kisle smetane in žlico ruma. Dobljeno maso zgnetemo, da dobimo krepko testo. Najboljše je, da testo naredimo zvečer in ga damo počivat. Dobro odpočito testo razvaljamo in iz njega izrezujemo piškote različnih oblik ali pa oblikujemo rogličke, palčke ... Naložimo na pekač, pokrit s peki papirjem, ter 10 - 12 minut pečemo pri 190 stopinjah Celzija. Lepi piškoti pridejo tudi, če jih pred peko premažemo z beljakom in okrasimo z narezanimi orehi, mandlji, lešniki, rozinami ...

Za medenjake potrebujemo 1/2 kg moke, ki ji dodamo žličko sode bikarbone, 15 dag masla in to zdrobimo. Dodamo 15 dag sladkorja v prahu, 15 dag medu (cvetličnega ali gozdnega, ne pa akacijevega), nožev vrh cimeta in 2 jajci. Iz testa oblikujemo poljubne oblike in jih spečemo. Testo na mizi ali deski oblikujemo v svaljek, narežemo in oblikujemo v enakomerne kroglice ali razvaljamo in izkrožimo različne oblike (zvezde ...). Lahko namažemo z jajcem in potresemo z narezanimi orehi ali damo cela jedrca. Pri 170-180 °C pečemo 12 -15 minut, da se počasi dvigujejo, na pekaču s peki papirjem.

Sestra Nikolina je odgovorila še na druga vaša vprašanja: kako ohraniti dunajske zrezke tople, kako narediti nadev za koksovo potico, o uporabi nešpelj in pripravi domačih rezancev, konzerviranju dušenega sadja in kruhu iz jabolčnih krhljev ...

Krvavice ne bodo počile, če jih pečemo na pekaču, ki je prekrit s peki papirjem. Damo jih v pečico, ki je ogreta na 175 stopinj in ko se zapečejo, jim ven potegnemo špile ter temperaturo počasi povečujemo, hkrati pa jih lahko v pečici dvignemo na višji položaj. Bistveno je, da jih pečemo počasi ... Več pa v posnetku oddaje!

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik (photo: Pixabay) Duhovnik (photo: Pixabay)

Verski uslužbenci del protikoronskega zakona

Državni zbor je potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim državljanom in gospodarstvu zaradi epidemije. Med njimi so oprostitve plačila prispevkov upravičene tudi samozaposlene osebe, ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...