Slavi Košir
Jakob Čuk
Andrej Šinko

Miklavž bo pekel piškote

26.11.2018, 15:07 Matjaž Merljak

Še dober teden dni je do Miklavževega večera in njegovi pomočniki že razmišljajo, kako mu pomagati pri peki piškotov. Sestra Nikolina je v današnji Svetovalnici poslušalkama povedala, kako narediti medenjake in preproste piškote iz krhkega testa.

Krhko testo za piškote naredimo iz 1/2 kg moke, 1/4 kg masla in 1/2 vrečke pecilnega praška. To zdrobtinimo in dodamo 12-15 dag sladkor v prahu, po želji lahko malo zmletih orehov ali lešnikov. Nato dodamo še eno jajce in dva rumenjaka ter limonino lupinica, po potrebi še žlico kisle smetane in žlico ruma. Dobljeno maso zgnetemo, da dobimo krepko testo. Najboljše je, da testo naredimo zvečer in ga damo počivat. Dobro odpočito testo razvaljamo in iz njega izrezujemo piškote različnih oblik ali pa oblikujemo rogličke, palčke ... Naložimo na pekač, pokrit s peki papirjem, ter 10 - 12 minut pečemo pri 190 stopinjah Celzija. Lepi piškoti pridejo tudi, če jih pred peko premažemo z beljakom in okrasimo z narezanimi orehi, mandlji, lešniki, rozinami ...

Za medenjake potrebujemo 1/2 kg moke, ki ji dodamo žličko sode bikarbone, 15 dag masla in to zdrobimo. Dodamo 15 dag sladkorja v prahu, 15 dag medu (cvetličnega ali gozdnega, ne pa akacijevega), nožev vrh cimeta in 2 jajci. Iz testa oblikujemo poljubne oblike in jih spečemo. Testo na mizi ali deski oblikujemo v svaljek, narežemo in oblikujemo v enakomerne kroglice ali razvaljamo in izkrožimo različne oblike (zvezde ...). Lahko namažemo z jajcem in potresemo z narezanimi orehi ali damo cela jedrca. Pri 170-180 °C pečemo 12 -15 minut, da se počasi dvigujejo, na pekaču s peki papirjem.

Sestra Nikolina je odgovorila še na druga vaša vprašanja: kako ohraniti dunajske zrezke tople, kako narediti nadev za koksovo potico, o uporabi nešpelj in pripravi domačih rezancev, konzerviranju dušenega sadja in kruhu iz jabolčnih krhljev ...

Krvavice ne bodo počile, če jih pečemo na pekaču, ki je prekrit s peki papirjem. Damo jih v pečico, ki je ogreta na 175 stopinj in ko se zapečejo, jim ven potegnemo špile ter temperaturo počasi povečujemo, hkrati pa jih lahko v pečici dvignemo na višji položaj. Bistveno je, da jih pečemo počasi ... Več pa v posnetku oddaje!

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Svete maše v času koronavirusa (photo: Rok Mihevc) Svete maše v času koronavirusa (photo: Rok Mihevc)

Bogoslužja od ponedeljka znova z ljudstvom

Vlada je sprejela nov Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, v katerem je določila pogoje za izvajanje verske dejavnosti. Odlok velja od ponedeljka naprej.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Koncert Glas življenja (photo: Zavod Živim) Koncert Glas življenja (photo: Zavod Živim)

Bi molili za mamico, ki se odloča za splav?

Pred praznikom Božjega usmiljenja se oziramo predvsem na tiste, ki si tega usmiljenja močno želijo ali pa po njem nezavedno hrepenijo. Med njimi so gotovo tudi starši v stiski zaradi neželenih ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.