Miklavž bo pekel piškote
Radijski utrip | 26.11.2018, 15:07 Matjaž Merljak
Še dober teden dni je do Miklavževega večera in njegovi pomočniki že razmišljajo, kako mu pomagati pri peki piškotov. Sestra Nikolina je v današnji Svetovalnici poslušalkama povedala, kako narediti medenjake in preproste piškote iz krhkega testa.
Krhko testo za piškote naredimo iz 1/2 kg moke, 1/4 kg masla in 1/2 vrečke pecilnega praška. To zdrobtinimo in dodamo 12-15 dag sladkor v prahu, po želji lahko malo zmletih orehov ali lešnikov. Nato dodamo še eno jajce in dva rumenjaka ter limonino lupinica, po potrebi še žlico kisle smetane in žlico ruma. Dobljeno maso zgnetemo, da dobimo krepko testo. Najboljše je, da testo naredimo zvečer in ga damo počivat. Dobro odpočito testo razvaljamo in iz njega izrezujemo piškote različnih oblik ali pa oblikujemo rogličke, palčke ... Naložimo na pekač, pokrit s peki papirjem, ter 10 - 12 minut pečemo pri 190 stopinjah Celzija. Lepi piškoti pridejo tudi, če jih pred peko premažemo z beljakom in okrasimo z narezanimi orehi, mandlji, lešniki, rozinami ...
Za medenjake potrebujemo 1/2 kg moke, ki ji dodamo žličko sode bikarbone, 15 dag masla in to zdrobimo. Dodamo 15 dag sladkorja v prahu, 15 dag medu (cvetličnega ali gozdnega, ne pa akacijevega), nožev vrh cimeta in 2 jajci. Iz testa oblikujemo poljubne oblike in jih spečemo. Testo na mizi ali deski oblikujemo v svaljek, narežemo in oblikujemo v enakomerne kroglice ali razvaljamo in izkrožimo različne oblike (zvezde ...). Lahko namažemo z jajcem in potresemo z narezanimi orehi ali damo cela jedrca. Pri 170-180 °C pečemo 12 -15 minut, da se počasi dvigujejo, na pekaču s peki papirjem.
Sestra Nikolina je odgovorila še na druga vaša vprašanja: kako ohraniti dunajske zrezke tople, kako narediti nadev za koksovo potico, o uporabi nešpelj in pripravi domačih rezancev, konzerviranju dušenega sadja in kruhu iz jabolčnih krhljev ...
Krvavice ne bodo počile, če jih pečemo na pekaču, ki je prekrit s peki papirjem. Damo jih v pečico, ki je ogreta na 175 stopinj in ko se zapečejo, jim ven potegnemo špile ter temperaturo počasi povečujemo, hkrati pa jih lahko v pečici dvignemo na višji položaj. Bistveno je, da jih pečemo počasi ... Več pa v posnetku oddaje!