Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Miklavž bo pekel piškote

Radijski utrip Matjaž Merljak

Še dober teden dni je do Miklavževega večera in njegovi pomočniki že razmišljajo, kako mu pomagati pri peki piškotov. Sestra Nikolina je v današnji Svetovalnici poslušalkama povedala, kako narediti medenjake in preproste piškote iz krhkega testa.

Krhko testo za piškote naredimo iz 1/2 kg moke, 1/4 kg masla in 1/2 vrečke pecilnega praška. To zdrobtinimo in dodamo 12-15 dag sladkor v prahu, po želji lahko malo zmletih orehov ali lešnikov. Nato dodamo še eno jajce in dva rumenjaka ter limonino lupinica, po potrebi še žlico kisle smetane in žlico ruma. Dobljeno maso zgnetemo, da dobimo krepko testo. Najboljše je, da testo naredimo zvečer in ga damo počivat. Dobro odpočito testo razvaljamo in iz njega izrezujemo piškote različnih oblik ali pa oblikujemo rogličke, palčke ... Naložimo na pekač, pokrit s peki papirjem, ter 10 - 12 minut pečemo pri 190 stopinjah Celzija. Lepi piškoti pridejo tudi, če jih pred peko premažemo z beljakom in okrasimo z narezanimi orehi, mandlji, lešniki, rozinami ...

Za medenjake potrebujemo 1/2 kg moke, ki ji dodamo žličko sode bikarbone, 15 dag masla in to zdrobimo. Dodamo 15 dag sladkorja v prahu, 15 dag medu (cvetličnega ali gozdnega, ne pa akacijevega), nožev vrh cimeta in 2 jajci. Iz testa oblikujemo poljubne oblike in jih spečemo. Testo na mizi ali deski oblikujemo v svaljek, narežemo in oblikujemo v enakomerne kroglice ali razvaljamo in izkrožimo različne oblike (zvezde ...). Lahko namažemo z jajcem in potresemo z narezanimi orehi ali damo cela jedrca. Pri 170-180 °C pečemo 12 -15 minut, da se počasi dvigujejo, na pekaču s peki papirjem.

Sestra Nikolina je odgovorila še na druga vaša vprašanja: kako ohraniti dunajske zrezke tople, kako narediti nadev za koksovo potico, o uporabi nešpelj in pripravi domačih rezancev, konzerviranju dušenega sadja in kruhu iz jabolčnih krhljev ...

Krvavice ne bodo počile, če jih pečemo na pekaču, ki je prekrit s peki papirjem. Damo jih v pečico, ki je ogreta na 175 stopinj in ko se zapečejo, jim ven potegnemo špile ter temperaturo počasi povečujemo, hkrati pa jih lahko v pečici dvignemo na višji položaj. Bistveno je, da jih pečemo počasi ... Več pa v posnetku oddaje!

Radijski utrip, Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Pogled na zvonik v župniji Slovenska Bistrica (photo: Samo Mikulič) Pogled na zvonik v župniji Slovenska Bistrica (photo: Samo Mikulič)

Z zvonika v Slovenski Bistrici veličastni prizori

V župniji Slovenska Bistrica letos obnavljajo cerkveni zvonik. Ob obnovi so v vrhu zvonika naleteli na listine iz leta 1867 in 1900, ki so jih že predstavili. Hkrati so pripravili novo listino, ki ...

Molitev, tišina in zaupanje v Boga preoblikujejo čas trpljenja v čas milosti. (photo: Freepik) Molitev, tišina in zaupanje v Boga preoblikujejo čas trpljenja v čas milosti. (photo: Freepik)

Izjemna moč molitve, da bi zmagalo življenje

V tednu pred referendumom poteka več molitvenih pobud za svetost življenja. Slovenski škofje nas vabijo k devetdnevnici, ki se je začela v soboto, pri sv. Jožefu v Ljubljani poteka sedemdnevna ...

Zemljevid občin Slovenije (photo: Vir: gov.si) Zemljevid občin Slovenije (photo: Vir: gov.si)

Občine potisnjene v kot

Občine imajo vse več izzivov pri financiranju rednih nalog. Za prihodnje leto bodo prejele povprečnino v višini 835 evrov in dodatnih 54 milijonov za zmanjševanje objektivnih razlik, ki vplivajo ...

Avdio player - naslovnica